spinnen ver kunnen springen?

Engelse onderzoekers hebben een spin getraind om verschillende afstanden te springen. Met geavanceerde camera’s legden ze de sprongen vast. Zo ontdekten ze dat springspinnen puur op spierkracht enorme sprongen kunnen maken. ‘De kracht op de achterpoten kan tijdens het afzetten tot vijf keer het lichaamsgewicht van de spin zijn – dat is verbijsterend’, zegt Mostafa Nabawy van de University of Manchester. ‘Als we die techniek begrijpen, kunnen we het toepassen in andere gebieden, zoals de robotica.’

Springspinnen

Er zijn duizenden soorten springspinnen. Deze beestjes spinnen geen webben, maar bespringen hun prooi. Hierbij zetten zich zich met hun vier achterpoten af en gebruiken ze hun vier voorpoten om de prooi te grijpen. Soms gebruiken ze hun springkracht om te vluchten. Dan kunnen ze hoger en verder springen dan tijdens het jagen. De voorpoten gebruiken ze dan om zichzelf bij de landing op te vangen.

Springspinnen zijn enkele millimeters tot 1,5 centimeter groot en kunnen vijf tot zes keer keer hun lichaamslengte springen. Een behoorlijke prestatie, zeker als je bedenkt dat mensen niet verder komen dan anderhalf keer hun lichaamslengte.

Spin Kim

Voor hun onderzoek kochten de onderzoekers vier springspinnen van de soort Phidippus regius. Slechts één bleek bereid om op commando te springen. Deze gaven ze de naam Kim.

Kim werd getraind om in een laboratoriumopstelling van platform naar platform te springen. De afstanden tussen de platformen werd steeds groter gemaakt en de onderzoekers brachten een hoogteverschil aan. Kim was gelukkig niet cameraschuw. Haar sprongen werden opgenomen met hogesnelheidscamera’s en er werd een gedetailleerde driedimensionale CT-scangemaakt van haar lichaam.

Verschillende springtechnieken

Uit de beelden bleek dat de spin verschillende springtechnieken gebruikt. Voor korte afstanden sprong Kim laag. Dat kost meer energie, maar is de snelste manier om die afstand te overbruggen. Bij grotere afstanden en bij hoogteverschillen sprong ze hoger en gebruikte ze haar krachten efficiënter.

Meer weten?  https://newscientist.nl/nieuws/unieke-beelden-springspinnen-zes-keer-lichaamslengte-springen/

 

i watchers border online

Ken jij onze Innovation Watchers al? Wil je op de hoogte blijven van het nieuws op wetenschappelijk vlak, volg dan onze I-watchers op de voet !

Is NeW ook jouw jeugdbeweging? Bestel dan nu je pull of T-shirt, altijd leuk op uitstap of kamp!

Bestel nu!

p proef

Wetenschap doen ...

STEM site

© 2018 Natuur en Wetenchap vzw All Rights Reserved. Voor vragen: webmaster@natuurenwetenschap.be