header ctb original
header evc original

een cheeta zijn prooi al op vijf kilometer afstand ziet?

Tijdens een aanval haalt een cheeta binnen drie seconden een snelheid van 100 kilometer per uur. Dat is net zo snel als een auto op de snelweg! De kat houdt dat niet lang vol. Na een minuut moet hij even uitpuffen. Op topsnelheid maakt de roofkat sprongen van wel 7,5 meter. Ter vergelijking: één stap van een volwassen man is ongeveer één meter lang.

Een cheeta kan gigantische sprongen maken, doordat zijn wervelkolom heel soepel is. Zijn lichaam lijkt op een veer die je kunt in- en uittrekken. Hij schiet als een katapult naar voren. Met zijn staart stuurt hij bij tijdens het sprinten. Bang om uit te glijden, is de kat niet. De nagels van een cheeta steken altijd uit en zorgen zo voor extra grip.

Als een cheeta zijn prooi heeft gevangen, moet hij eerst even bijkomen van zijn sprint. Eén probleem: sterk is de kat niet. Soms gaat een grotere soortgenoot er vandoor met de buit. Weg lunch en alle inspanningen zijn voor niets geweest. Een ware ramp, zeker voor een cheeta-moeder die haar hongerige kinderen wil voeren. Maar vijf procent van alle welpen wordt volwassen.

bron: https://www.natgeojunior.nl/weetjes/hoe-goed-kan-een-cheeta-zien/

© 2021 Natuur en Wetenschap vzw All Rights Reserved. Voor vragen: webmaster@natuurenwetenschap.be