Overbevissing bedreigd 90 vissoorten

Eet de komende tijd geen tarbot, want het gaat niet zo goed met deze vis.

Eet de komende tijd geen tarbot, want het gaat niet zo goed met deze vis. Overbevissing is een groot probleem, waar zo’n 88 procent van alle vissen in Europa onder lijdt. Negentig Europese vissoorten worden zelfs met uitsterven bedreigd. Het gaat hier voornamelijk om haaien, roggen en andere kraakbeenvissen.

 

De IUCN (internationale unie voor natuurbescherming) publiceerde deze week een nieuwe rode lijst met bedreigde Europese vissoorten. Meer dan 110 experts onderzochten in totaal 1220 verschillende vissoorten die voor het jaar 1500 al in Europese waterren voorkomen. De lijst is hier te bekijken.

De onderzoekers geven aan dat de lijst nog onvolledig is. Zo kon twintig procent van alle vissoorten in Europese wateren niet goed worden geteld. “We weten niet hoe groot deze populaties zijn en of ze slinken”, zegt marine-ecoloog Rainer Froese van het GEOMAR Helmholtz-Zentrum für Ozeanforschung in Kiel. “Wel vermoeden we dat het niet goed gaat met deze vissoorten.”

Blauwe haai
Overbevissing is het grootste probleem, zo schrijven de onderzoekers. Voor veel soorten zijn geen quota vastgesteld, zoals voor haaien in de Middellandse Zee. Zo staat de grote blauwe haai op de rode lijst, die ongelimiteerd gevangen mag worden. Als er wel quota worden bepaald, dan zullen bepaalde landen dit voelen in de portemonnee. Een goed voorbeeld is Spanje. Dit land is de grootste exporteur van haaienvinnen en haaienvlees.

De grote blauwe haai ziet er net zo angstaanjagend uit als de witte haai, maar is ongevaarlijk. Er zijn 'slechts' vier dodelijke aanvallen gedocumenteerd tussen 1580 en 2008.

De grote blauwe haai ziet er net zo angstaanjagend uit als de witte haai, maar is ongevaarlijk. Er zijn ‘slechts’ vier dodelijke aanvallen gedocumenteerd tussen 1580 en 2008.

Klimaatverandering
Overigens worden vissen niet alleen bedreigd door overbevissing, maar speelt klimaatverandering ook een belangrijke rol. Vissen in de Middellandse Zee krijgen het te warm en gaan daarom meer naar het noorden, maar komen hierdoor vast te zitten in zogenoemde ‘cul-de-sacs’, oftewel doodlopende wateren. De Adriatische Zee is een voorbeeld van een cul-de-sac. Voor vissen is dit niet gunstig, omdat de Adriatische Zee warmer kan worden dan de Middellandse Zee. Ook in de Noordzee vinden er verschuivingen plaats. Wetenschappers beweren dat vissen in de Noordzee naar diepere wateren gaan of naar het noorden verhuizen.

Stijgers en dalers
Vissen die een duwtje in de rug verdienen zijn de Atlantische heilbot, de Atlantische zalm en tarbot. Met deze vissen gaat het namelijk niet zo goed. Met andere vissoorten – zoals de Atlantische kabeljauw en de Atlantische blauwvintonijn – gaat het veel beter.

bron http://www.scientias.nl/90-europese-vissoorten-met-uitsterven-bedreigd-door-overbevissing/

© 2024 Natuur en Wetenschap vzw All Rights Reserved. Voor vragen: webmaster@natuurenwetenschap.be