RUNDERDAAS

Nomenclatuur

Latijn: Tabanus bovinus
Nederlands: runderdaas

Systematiek

Behoort tot de klasse der Insecten,de onderklasse Pterygota, de orde Diptera, de onderorde Orthorrhapha, de familie Tabanidae, de onderfamilie Tabaninae en het geslacht Tabanus.

Vorm

De volwassen dieren bereiken een lengte van 19 tot 24 mm. Zeer opvallend zijn de groene ogen.
Het lichaam is bruin gekleurd. De vleugels zijn vlekkerig gekleurd.
Bij de mannetjes raken de ogen elkaar in het midden. Bij de vrouwtjes zijn de ogen iets van elkaar gescheiden.

Levenswijze

De dazen zijn beruchte roofvliegen bij warm en zwoel weer. Het zijn de wijfjes die erg bloeddorstig zijn. Grote zoogdieren zoals koeien, paarden en mensen zijn hun slachtoffers. Opdat de eieren ,in het achterlijf, tot ontwikkeling zouden kunnen komen hebben ze eiwitrijk voedsel nodig. De mannetjes daarentegen voeden zich uitsluitend met nectar.

De imago's komen in mei te voorschijn en vliegen tot augustus.

In België komen meer dan 40 soorten dazen voor.

Voortplanting

Het wijfje zet de eieren af in hoopjes van enkele honderden tot duizend eitjes. Hiervoor zoekt ze planten op die op een vochtige bodem staan, zoals weilanden, wegbermen en slootbodems. De eitjes komen, afhankelijk van de temperatuur, na enkele dagen tot zelfs na enkele weken uit. Na het uitkomen hebben de larven water nodig om te overleven. Om te overleven gaan de larven zelfs over tot kannibalisme.
De larven doorlopen meerdere stadia voor ze in het voorjaar overgaan tot het verpoppen. De temperatuur speelt ook een grote rol voor wat betreft de duur van het verpoppen. Dit kan gerust een week tot zelfs een maand duren vooraleer de pop uitkomt. Na de verpopping kan de daas nog een zestal weken in leven blijven.

Verspreiding

De Tabanidae zijn wereldwijd verspreid uitgezonderd aan de polen.