COMPOSIETEN


GROOT HOEFBLAD


1. BENAMING
compo8.jpg

Latijn : Petasites hybridus
Nederlands : groot hoefblad

2. SYSTEMATIEK

Behoort tot de composieten.

3. VORM

De bloemstengels zijn bedekt met schubben. De bladeren die later verschijnen, zijn witwollig aan de onderzijde. Ze zijn flink getand en de lobben raken elkaar bijna.

4. LEVENSWIJZE

Ze verkiezen vochtige, rustige plaatsen met een ondergrond die goed vochthoudend is.

De bloemen verschijnen eerst één per één. Ze zijn paars tot roodbruin van kleur. De bloemen zijn éénslachtig. Er zijn dus mannelijke en vrouwelijke bloemen. De mannelijke bloemen sterven af nadat ze hun stuifmeel afgegeven hebben. De vrouwelijke bloemen ontwikkelen, na bevruchting, een sierlijke vruchtstengel. Het groot hoefblad is nogal eens een schuilplaats voor huisjesslakken. Deze leven van de algen die op de stengels groeien.

5. VOORTPLANTING

De planten hebben een gescheiden geslacht. Op de vruchtstengel ontstaat een prachtig zilverkleurig pluis. Hieraan zijn de zaden bevestigd. Deze worden door bijen, vlinders en de wind verspreid. Door middel van de wortelstok ontstaan aaneengesloten populaties van één geslacht.

6. VERSPREIDING

Komt veel voor langs beken, spoorwegen en verkeerswegen. De plant komt in heel Europa voor.

7. NUT VOOR DE MENS

Deze plant is reeds eeuwenlang bekend als geneeskrachtige plant. De wortelstokken bevatten stoffen die heilzaam zijn voor aandoeningen van de luchtwegen. Een aftreksel van de bladeren wordt soms als hoestmiddel benut.