header ctb original
header gehackt original
header evc original

Onze Missie, Visie en Waarden

 

Installeer nu onze NeW op Zak app

voor Android en Apple

QR code NEW APP original

scan nu de QR -code

 
Vrouwendag

Vrouwendag

Volgens de wereldorganisatie UNESCO vond de eerste gebeurtenis, die aanleiding gaf tot wat de eerste Internationale Vrouwendag zou zijn, plaats op 28 februari 1908. Op deze dag protesteerde een groep van 15.000 vrouwen op de straten van New York voor hun rechten.

Maar het was pas in 1945 dat het Handvest van de Verenigde Naties de eerste internationale overeenkomst vastlegde waarin het beginsel van gelijkheid tussen vrouwen en mannen werd vastgelegd. 42 Jaar geleden, op 8 maart 1975, vierde de VN haar eerste officiële Internationale Vrouwendag. Daarna zijn landen over de hele wereld op 8 maart bijeengekomen om de sociale, economische, culturele, wetenschappelijke en politieke prestaties van vrouwen te vieren.

De doelstelling van deze dag is om te concentreren op de rol van vrouwen in innovatie, onderwijs en werk en op deze manier een meer inclusieve en gelijkwaardige wereld te willen bevorderen. Vrouwen van over de hele wereld worden erkend voor hun inspanningen tegen de ongelijkheid waarmee ze in 2018 nog steeds worden geconfronteerd.

Het belang om de Internationale Vrouwendag te vieren

De Internationale Vrouwendag is hét moment om na te denken over de behaalde resultaten, om de moed en vastberadenheid te vieren van zowel gerenommeerde als gewone vrouwen, die een buitengewone rol hebben gespeeld in het vooruit helpen van de wereld.

We willen allemaal in een samenleving leven waarin vrouwen en meisjes vrij zijn om hun eigen keuzes te kunnen maken. Vrij van geweld en discriminatie. Daarom is het belangrijk om ervaringen uit te wisselen en de boodschap te verspreiden over goede praktijken die de bewustwording vergroten. En die genderbeleid en -strategieën bevorderen die pleiten voor de beëindiging van geweld tegen vrouwen.

Wist u dat? Belangrijke feiten van UNECO en de Verenigde Naties

De wereld verandert en veel van deze veranderingen hebben belangrijke gevolgen voor vrouwen. Ondanks de nieuwe mogelijkheden hebben we nog een lange weg te gaan om het doel “Planeet 50-50 in 2030” te bereiken, aangezien wereldwijd de volgende feiten nog altijd een realiteit zijn:

  • 31 miljoen meisjes van basisschoolleeftijd gaan niet naar school (UNESCO, 2013);
  • Wereldwijd hebben 35% van de vrouwen ten minste één keer in hun leven te maken gehad met fysiek en/of seksueel geweld (VN, 2015);
  • Bijna 2/3 van de analfabeten is vrouw, een percentage dat twintig jaar lang onveranderd is gebleven (VN, 2015);
  • Minder dan 4% van de 500 grootste bedrijven ter wereld hebben een vrouw als directeur (VN, 2015);
  • Vrouwen vertegenwoordigen 2/3 van de armste burgers ter wereld (UNESCO, 2014);
  • Vrouwen zijn ondervertegenwoordigd in wetenschappelijke en technologische vakken. Slechts 29% van de onderzoekers ter wereld zijn vrouwen (UNESCO, 2014).
  • In 2017 stond België op de ranglijst voor gelijkheid tussen vrouwen en mannen op de 31ste plek dat is net een plekje hoger dan onze Noorderburen in Nederland.

Meer weten over Internationale vrouwendag? Lees dan het volledige artikel op https://www.stannah.be/nieuws/internationale-vrouwendag/

i watchers border online

Ken jij onze Innovation Watchers al? Wil je op de hoogte blijven van het nieuws op wetenschappelijk vlak, volg dan onze I-watchers op de voet !

p proef

Wij zijn een erkende

STEM accademie

© 2024 Natuur en Wetenschap vzw All Rights Reserved. Voor vragen: webmaster@natuurenwetenschap.be