header ctb original
header gehackt original
header evc original

Onze Missie, Visie en Waarden

 

Installeer nu onze NeW op Zak app

voor Android en Apple

QR code NEW APP original

scan nu de QR -code

 
Gezonken stad ontdekt

Gezonken stad ontdekt

Het Iznik-meer in Turkije houdt zich eeuwenlang vast aan enkele geheimen. Dankzij enkele luchtfoto's hebben archeologen zich gerealiseerd dat het Turkse meer de verzonken ruïnes van een oude kerk en misschien zelfs een heidense tempel bevat, meldt Live Science .

In 2014 nam de lokale overheid van de provincie Bursa luchtfoto's van het meer in de stad Iznik in het noorden van Turkije. Mustafa Şahin, hoogleraar archeologie aan de universiteit van Uludağ in Turkije, kwam de beelden tegen en realiseerde zich snel dat een ongewoon bouwsel zich onder heldere wateren op de loer lag: de ruïnes van een enorme kerk. Şahin en het meer van Iznik Opgravingenarchief roeien sindsdien steeds meer rond het water, langzaam maar zeker ontrafelend het verhaal van deze mysterieuze structuur.

Meer dan vier jaar nadat het voor het eerst werd ontdekt, wordt de site nu veranderd in een onderwaterarcheologisch museum en hoopt een plaats te verdienen op de UNESCO Werelderfgoedlijst.Recentere opgravingen in het gebied doen ook vermoeden dat de kerk, gedateerd op het moment dat dit deel van Turkije deel uitmaakte van het Romeinse rijk, misschien op een oude heidense tempel was gebouwd.

De verzonken ruïnes lagen slechts 3 meter onder het wateroppervlak en ongeveer 50 meter van de kust. Rond de rand van het bouwwerk liggen veel ruwe stenen, die aanwijzingen kunnen geven voor het verhaal over de ondergang van de kerk.

"Dit laat zien dat de structuur instortte. Iznik heeft veel aardbevingen doorgemaakt die dergelijke structuren hebben vernietigd, "vertelde professor Şahin in 2014 aan het Doğan-nieuwsagentschap ." De bekendste is die van 740 na Christus. Onze eerste waarnemingen tonen aan dat de structuur in deze aardbeving instortte en dat de kustzijde onder water kwam te staan. De kerk is vervolgens niet herbouwd. "

De kerk of basiliek werd ergens tegen het einde van de 4de eeuw GT onder de Romeinen gebouwd toen de stad Nicaea heette. In de loop van de tijd is Nicaea de thuisbasis van talloze beschavingen, waaronder het Bithynian Empire, het Romeinse Rijk en het Ottomaanse rijk. Als zodanig is het ook gezegend met een enorme hoeveelheid invloed van zowel de islam als het christendom; de oosterse wereld en de westerse wereld.

Nicaea is misschien het best bekend voor de Eerste Raad van Nicaea in 325 CE (of omdat er prominent wordt gezinspeeld op Dan Brown's The Da Vinci Code) . Nadat Constantijn de eerste christelijke leider van het Romeinse Rijk was, organiseerde hij een bijeenkomst van honderden bisschoppen en religieuze leiders om te proberen een gecentraliseerde doctrine van het christendom te formaliseren. De beslissingen en ideeën die voortkwamen uit de raad hielpen om veel van de kerntheologische ideeën vorm te geven die het christendom nog steeds bezat.

bron: www.iflscience.com

 

i watchers border online

Ken jij onze Innovation Watchers al? Wil je op de hoogte blijven van het nieuws op wetenschappelijk vlak, volg dan onze I-watchers op de voet !

p proef

Wij zijn een erkende

STEM accademie

© 2024 Natuur en Wetenschap vzw All Rights Reserved. Voor vragen: webmaster@natuurenwetenschap.be