header ctb original
header gehackt original
header evc original

Onze Missie, Visie en Waarden

 

Installeer nu onze NeW op Zak app

voor Android en Apple

QR code NEW APP original

scan nu de QR -code

 
Hoe vliegtuigen de straalstroom gebruiken

Hoe vliegtuigen de straalstroom gebruiken

Voor de luchtvaart is de straalstroom heel interessant. Sinds de jaren 50 liften vliegtuigen wanneer mogelijk mee met de wind. Op 18 november 1952 vestigde Pan Am een nieuw record, toen een toestel een andere route tussen Tokio en Honolulu op een hoogte van zo’n 8 kilometer probeerde. Oorspronkelijk duurde de reis 18 uur en was een tussenstop op Wake Island nodig om bij te tanken. Met de wind in de rug deed het vliegtuig er maar 11,5 uur meer over.

Zo besparen maatschappijen hun passagiers veel tijd. Maar het mes snijdt natuurlijk aan twee kanten, en in de andere richting krijgen toestellen met hevige tegenwind te maken. Daardoor zijn ze trager en verbranden ze meer brandstof. Daarom volgen luchtvaartmaatschappijen nauwkeurig de beweging en de curven van de straalstroom. Samen met luchtverkeersleiders worden zo routes uitgestippeld waarop vliegtuigen enerzijds maximaal van de wind kunnen profiteren en anderzijds zo weinig mogelijk hinder ondervinden.

Meer weten over de straalstroom?

i watchers border online

Ken jij onze Innovation Watchers al? Wil je op de hoogte blijven van het nieuws op wetenschappelijk vlak, volg dan onze I-watchers op de voet !

p proef

Wij zijn een erkende

STEM accademie

© 2024 Natuur en Wetenschap vzw All Rights Reserved. Voor vragen: webmaster@natuurenwetenschap.be