header ctb original
header gehackt original
header evc original

Onze Missie, Visie en Waarden

 

Installeer nu onze NeW op Zak app

voor Android en Apple

QR code NEW APP original

scan nu de QR -code

 
Nederlandse onderzoekers werken mee aan bouw van planetenjager PLATO

Nederlandse onderzoekers werken mee aan bouw van planetenjager PLATO

In Groningen zullen acht camera’s van de ruimtetelescoop getest gaan worden in een ruimtesimulator. En het conceptontwerp is nu af.

We moeten er nog even op wachten, maar omstreeks 2026 is het dan zo ver: de lancering van de splinternieuwe planetenjager PLATO. De telescoop zal het heelal afspeuren naar aardachtige exoplaneten op zoek naar een tweelingbroertje van de aarde. Daarbij gaat de planetenjager zich met name concentreren op rotsachtige planeten die in de leefbare zone rond zonachtige sterren cirkelen. Een spannende missie, want zullen we dan misschien op buitenaards leven stuiten?

Camera’s
De bouw van de veelbelovende planetenjager is op dit moment in volle gang en is in handen van de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA). Ook Nederlandse onderzoekers werken mee. Zo ontwerpt en bouwt SRON – het in Groningen gevestigde Nederlands instituut voor ruimte-onderzoek – een ruimtesimulator om acht van de zesentwintig camera’s waarmee PLATO wordt uitgerust, te testen. De Nederlandse onderzoekers hebben nu de laatste hand gelegd aan het conceptontwerp. “In november volgend jaar krijgen we de eerste camera en zullen we met het testen beginnen,” vertelt SRON’s projectleider voor PLATO Lorenza Ferrari aan Scientias.nl.

 

lees verder op Scientias.nl.

i watchers border online

Ken jij onze Innovation Watchers al? Wil je op de hoogte blijven van het nieuws op wetenschappelijk vlak, volg dan onze I-watchers op de voet !

p proef

Wij zijn een erkende

STEM accademie

© 2024 Natuur en Wetenschap vzw All Rights Reserved. Voor vragen: webmaster@natuurenwetenschap.be