header ctb original
header gehackt original
header evc original

Onze Missie, Visie en Waarden

 

Installeer nu onze NeW op Zak app

voor Android en Apple

QR code NEW APP original

scan nu de QR -code

 
’s Werelds grootste windturbine gaat ons land binnenkort van duurzame energie voorzien

’s Werelds grootste windturbine gaat ons land binnenkort van duurzame energie voorzien

In 2050 moet vrijwel alle energie in Nederland opgewekt worden uit duurzame bronnen. En de veelbelovende Haliade X moet een grote duit in het zakje doen.

Het duurt niet lang meer voordat ’s werelds grootste en krachtigste windturbine op de Maasvlakte in Rotterdam zal pronken. Het gevaarte is zeker 260 meter hoog en heeft bladen van maar liefst 107 meter; een tot nu toe ongekende grootte. Bovendien beschikt de windturbine over een capaciteit van 12 megawatt, waarmee één turbine ruim 16.000 huishoudens van energie kan voorzien. “Dit soort turbine is de eerste ter wereld die gebouwd wordt,” vertelt onderzoeksleider en programmamanager Windenergie bij ECN.TNO Peter Eecen aan Scientias.nl. “Het is het nieuwste van het nieuwste. We zijn dan ook heel trots dat deze naar de Maasvlakte komt.”

Proefdraaien
De enorme windturbine zal op de Maasvlakte worden getest voor een periode van vier jaar. En als alles voorspoedig verloopt, zullen na die testperiode andere Haliade-X windturbines op zee verrijzen. Rotterdam lijkt om een tal van redenen de meest geschikte plek om de windturbine te laten proefdraaien. “Het is niet handig om de turbine gelijk op zee te plaatsen, aangezien het in dat geval heel duur wordt om er veelvuldig naar toe te gaan,” legt Eecen uit. “Vandaar dat het handig is om hem precies aan de rand van zee te bouwen, waar hij toch zeewind opvangt.” De komende tijd zal Eecen samen met zijn team van ECN.TNO de windturbine grondig gaan onderzoeken. Zo willen ze door middel van metingen en analyses bekijken of alles naar behoren werkt. “Na negen maanden zal de turbine wel gecertificeerd zijn,” zegt Eecen.”Dan kan dit type turbine in principe offshore gebouwd worden.”

 

 

lees verder op scientas.nl

i watchers border online

Ken jij onze Innovation Watchers al? Wil je op de hoogte blijven van het nieuws op wetenschappelijk vlak, volg dan onze I-watchers op de voet !

p proef

Wij zijn een erkende

STEM accademie

© 2024 Natuur en Wetenschap vzw All Rights Reserved. Voor vragen: webmaster@natuurenwetenschap.be