Meld je nu aan om onze wekelijkse nieuwsbrief te ontvangen
Kijk regelmatig in je mailbox voor meer I-Watchers nieuws
  Oxytocine het knuffelhormoon

  Oxytocine het knuffelhormoon

  Het extern toedienen van oxytocine, het zogenoemde "knuffelhormoon", stimuleert volwassen mannen met autisme om nauwe emotionele banden aan te gaan met anderen. De toediening van de stof heeft ook op lange termijn een positief effect. Dat blijkt uit een studie door de Onderzoeksgroep Neurorevalidatie van de KU Leuven.

  Van oxytocine was in wetenschappelijke kringen al langer bekend dat het de hechting tussen mensen bevordert. De Leuvense onderzoekers onder leiding van professor Kaat Alaerts gingen nu aan de slag met een testgroep van veertig volwassen mannen met autisme. 

  “In een eerste fase gingen we kijken naar de hoeveelheid oxytocine die de proefpersonen zelf aanmaakten. De testpersonen vulden ook enkele vragenlijsten in”, zo lichtte professor Alaerts toe. “Uit een analyse van de informatie bleek een omgekeerd verband te bestaan tussen de hoeveelheid oxytocine in het speeksel en zelf gerapporteerde hechtingsproblemen.” Met andere woorden, hoe minder oxytocine de mannen zelf aanmaakten, hoe groter de hechtingsproblemen.

  In een tweede fase peilden de onderzoekers naar eventuele langetermijneffecten van de extern toegediende oxytocine. Deze test leverde opmerkelijke resultaten op.   

  Lees meer op: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/01/20/oxytocine-helpt-mensen-met-autisme-emotionele-banden-aan-te-gaan/

  ©2020 Natuur en Wetenchap vzw All Rights Reserved.