header ctb original
header gehackt original
header evc original

Onze Missie, Visie en Waarden

 

Installeer nu onze NeW op Zak app

voor Android en Apple

QR code NEW APP original

scan nu de QR -code

 
killer-T-cel

Nieuwe killer-T-cel biedt hoop

Onderzoekers hebben een nieuwe soort van killer-T-cellen ontdekt die hoop bieden op een universele, algemeen toepasbare kankertherapie. T-cellen zijn witte bloedcellen, een onderdeel van ons immuunsysteem, en deze T-cellen hebben een nieuwe, speciale receptor die een groot aantal verschillende kankers kan herkennen bij verschillende mensen. De onderzoekers hopen dat de nieuwe therapie binnen enkele jaren bij patiënten toegepast kan worden.

herapieën met T-cellen tegen kanker - waarbij immuuncellen verwijderd worden, gemodificeerd en opnieuw in het bloed van de patiënt ingebracht worden - zijn het nieuwste model in behandelingen tegen kanker. 

De meest gebruikte therapie, die CAR-T genoemd wordt, wordt gepersonaliseerd voor elke patiënt, maar ze kan enkel ingezet worden tegen enkele soorten van kanker en is geen succes gebleken tegen vaste tumoren, die het grootste deel van de kankers uitmaken. 

Onderzoekers van onder meer de Cardiff University in Wales hebben nu T-cellen ontdekt die zijn uitgerust met een nieuw type T-cel-receptor (TCR). Die receptor herkent de meeste soorten menselijke kankers en negeert gezonde cellen.  

De receptor herkent een molecule die aanwezig is op het oppervlak van een breed gamma aan kankercellen en ook van veel van de normale cellen in het lichaam. Merkwaardig genoeg is de receptor in staat een onderscheid te maken tussen gezonde cellen en kankerachtige cellen, zodat alleen die laatste cellen gedood worden. 

De onderzoekers zeggen dat dit betekent dat de ontdekking "opwindende mogelijkheden biedt voor immuuntherapieën tegen alle kankers in heel de bevolking", therapieën waarvan men tot nu niet dacht dat ze mogelijk zouden zijn.  

Lees meer op: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/01/21/nieuwe-killer-t-cel-biedt-hoop-op-universele-kankertherapie/

i watchers border online

Ken jij onze Innovation Watchers al? Wil je op de hoogte blijven van het nieuws op wetenschappelijk vlak, volg dan onze I-watchers op de voet !

p proef

Wij zijn een erkende

STEM accademie

© 2024 Natuur en Wetenschap vzw All Rights Reserved. Voor vragen: webmaster@natuurenwetenschap.be