header ctb original
header gehackt original
header evc original

Onze Missie, Visie en Waarden

 

Installeer nu onze NeW op Zak app

voor Android en Apple

QR code NEW APP original

scan nu de QR -code

 

Nobelprijs voor de Wiskunde

Zoals jullie misschien wel weten is er een Nobelprijs Natuurkunde, Scheikunde, Biologie, Literatuur en Vrede, maar geen voor Wiskunde. Dit zou komen doordat Alfred Nobel, die de prijzen oprichtte, het niet hoog op had met wiskundigen. Na lang zonder eigen grote prijs te zitten hebben de wiskundigen in 2003 hun eigen prijs opgericht: de Abelprijs (naar de Noorse wiskundige Niels Abel).

Deze prijs is goed voor €625.000 en werd dit jaar gegeven aan Sir Andrew Wiles. Een wiskundige die in 1994 de "laatste stelling van Fermat" bewees. Zoals je merkt lopen wiskundigen altijd achter met prijzen uitdelen...

Fermat schreef in 1637 in de kantlijn van een boek dat hij aan het lezen was een vergelijking op: an + bn = cn Hij beweerde dat als n staat voor een getal groter dan 3, je geen getallen (behalve 0) kan invullen op de plaats van a,b,c zodat de vergelijking klopt. Tussen 2 haakjes: stel dat we op de plaats van a 7 en in de plaats van n 3 zouden invullen, dan bedoelen we met 73 precies 7x7x7. Je moet dus evenveel keer 7 vermenigvuldigen met zichzelf als het getalletje dat erboven staat. Fermat beweerde dit te onweerlegbaar duidelijk te kunnen maken (met wat we een bewijs noemen), maar schreef het daar niet op, want het paste niet in zijn kantlijn... 350 jaar werd gezocht naar zo'n bewijs tot Wiles het vond. Hij gebruikte hiervoor echter veel wiskunde die Fermat niet gekend kan hebben. Vermoedelijk loog Fermat of was hij gewoon verkeerd. Hoe dan ook, het lever Sir Andrew Wiles de Abelprijs op!

http://www.kennislink.nl/publicaties/abelprijs-2016-voor-andrew-wiles

i watchers border online

Ken jij onze Innovation Watchers al? Wil je op de hoogte blijven van het nieuws op wetenschappelijk vlak, volg dan onze I-watchers op de voet !

p proef

Wij zijn een erkende

STEM accademie

© 2024 Natuur en Wetenschap vzw All Rights Reserved. Voor vragen: webmaster@natuurenwetenschap.be