Er is een bijzondere video opgedoken, waarop een zuigende jonge blauwe vinvis te zien is. Het kalf krijgt voeding van zijn moeder. Het is voor het eerst dat deze gebeurtenis op film is vastgelegd.
Onderzoeker Leigh Torres onderzocht de beelden en concludeert nu dat het hoogstwaarschijnlijk gaat om een blauwe vinvis, die gevoed wordt door zijn moeder. De kleine walvis pendelt van het oppervlak – om adem te halen – naar zijn moeder. Daar blijft het kalf een tijdje op dezelfde plek hangen.
Torres en zijn collega’s spotten het duo en gebruikten een drone om het paar te filmen. “Vanaf het schip konden we niet zien dat het ging om een drinkend kalf”, zegt Torres. “Maar op de luchtbeelden is het gecoördineerde gedrag tussen moeder en jong wel duidelijk zichtbaar. Prachtig!”
Lekkere vette melk
De tepels van een blauwe vinvis liggen in een huidplooi, waardoor ze minder goed bereikbaar zijn als de tepels van een mens. Wetenschappers weten niet precies hoe een kalf drinkt, maar waarschijnlijk vouwt hij zijn tong om de tepel van de moeder heen. Vervolgens spuit de moeder een olieachtige melk (dat voor 40% uit vet en 13% uit eiwitten bestaat) in het bekje. Een jonge walvis kan niet zelf zuigen, omdat hij geen flexibele lippen heeft, zoals een mensenbaby. Het jong gaat hierna snel naar boven om adem te halen.
90 kilo per dag
In een periode van vijf tot zeven maanden transformeert een kleine walvis naar een reus. De gewichtstoename in deze periode: 17.000 kilo! Een kleine walvis komt ongeveer 90 kilo per dag aan, doordat hij 190 liter melk consumeert. Respect, ook voor de moeder die het moet produceren.
Beschermd gebied?
Torres zag tijdens zijn boottocht in februari vijf andere paren van moeders en kalveren voor de westelijke kust van Nieuw-Zeeland. “Het feit dat er zoveel paren te zien zijn in deze regio en omdat we ze zien voeden op deze videobeelden, betekent dat dit mogelijk een belangrijk gebied is waar moeders naar toe gaan om hun jongen op te laten groeien.” De onderzoeker hoopt snel terug te gaan naar Nieuw-Zeeland om dit verder uit te pluizen. Misschien moet dit gebied wel beter beschermd worden? Er zijn naar schatting minder dan 25.000 blauwe vinvissen. Dit lijkt weinig, het aantal is flink toegenomen sinds 1966, toen de jacht op blauwe vinvissen wereldwijd is verboden.
bron: http://www.scientias.nl/eerst-gefilmd-blauwe-vinvis-voedt-jong/