logoprofessor talles rechts

Onze leuke workshops

Natuur en Wetenschap biedt ook een gamma van workshops aan rond de thema's natuur, wetenschap en diversiteit. Ben je op zoek naar een leuke budgetvriendelijke activiteit voor je afdeling, klas of vereniging? Dan ben je bij ons op het juiste adres!

Onze leuke workshops

Heb jij ook kampkriebels?

Jaarlijks organiseert Natuur en Wetenschap diverse kampen, in binnen- en buitenland, voor jongeren vanaf 8 jaar.

Onze toffe kampen!

Wordt ook Kadervormer

Ben je 15 jaar of ouder en wil je meehelpen bij onze activiteiten, uitstappen, workshops of kampen? Meld je dan aan voor onze maandelijkse kadervorming.

Word jij onze supermoni?

logo

NeW-s brief

Meld je nu aan om onze wekelijkse nieuwsbrief te ontvangen

iwatchers

Hey tof dat je ons gevonden hebt. Wij zijn de I-watchers, ook wel Innovation Watchers genoemd.
We gaan voor jullie dagelijks op zoek naar weetjes en nieuwtjes over wetenschap, natuur, techniek en ruimtevaart. 
Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen, zet deze website, I-Watchers.be, bij je favorieten of meld je aan voor onze NeWs-brief.

Timelapse storm vanuit de ruimte gezien

Eind maart treft een hevige storm de Amerikaanse staat Californië. Vanuit de ruimte maakte ESA-astronaut Thomas Pesquet deze timelapse die toont hoe de hemel boven Californië oplicht.

 Bekijk hier de timelapse

 

Koffie en wetenschap

Gentse wetenschappers ontwikkelen methode om kwaliteitskoffie te onderscheiden
Foto: Joris Herregods
 

Wetenschappers aan de Universiteit Gent hebben een snellere methode gevonden om kwaliteitskoffie te onderscheiden. De nieuwe methode moet ervoor zorgen dat koffieboeren een correctere prijs krijgen voor hun product.

Lees meer: Koffie en wetenschap

Nieuwe vorm van EHBO: een zak ijs op het gezicht

 

Nieuwe vorm van EHBO: een zak ijs op het gezicht
In deze koker werd bloedverlies gesimuleerd. De proefpersonen moesten uiteraard niet verwond worden.Foto: Blair Johnson, University at Buffalo
 

Een zak ijs of zelfs een zak water op het gezicht zou het leven kunnen redden van iemand die veel bloed verloren heeft. Dat suggereert nieuw onderzoek. Wanneer iemand hevig bloedt, loert de dood om de hoek. Niet meteen, maar na enige tijd kan het plots snel bergaf gaan. Aanvankelijk is ons lichaam in staat om zelf te compenseren voor wat er misgaat. Door lokaal de bloedvaten van de huid (zo word je bleek), de nieren en de spijsvertering te vernauwen, gaat er minder bloed naar deze tijdelijk ‘onnodige’ organen en kunnen het hart en de hersenen, die te allen tijde cruciaal zijn, wel nog goed doorbloed worden.

Lees meer: Nieuwe vorm van EHBO: een zak ijs op het gezicht

Kunstmatige baarmoeder ontwikkeld

Wetenschappers ontwikkelen kunstmatige baarmoeder
Links ziet u een prematuur lammetje, enkele dagen na de vroeggeboorte, rechts ziet u een nagenoeg volledig ontwikkeld exemplaar. Foto: Partridge et al/Nature Communications

Amerikaanse wetenschappers zijn erin geslaagd om met kunstmatige baarmoeder zes lammetjesfoetussen gezond en wel ter wereld te brengen. Dat opent perspectieven voor menselijke vroeggeboortes. Elk jaar komt in Vlaanderen zo’n zeven procent van de baby’s te vroeg ter wereld. De wetenschap is vandaag in staat om prematuurtjes die na amper 26 weken (6 maanden) zwangerschap ter wereld komen, in leven te houden - vaak met maanden in een couveuse. Daar kunnen hun onvoldoende ontwikkelde organen nog wat verder ‘rijpen’, maar dat blijft een verhoogd gezondheidsrisico inhouden.

Lees meer: Kunstmatige baarmoeder ontwikkeld

Een maand in quarantaine

Het containerdorp verrijst momenteel op site van het UZA in Edegem.

Op de parking van het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen zullen 30 mensen binnenkort een maand lang in quarantaine leven. Ze nemen deel aan een medische proef als onderdeel van een onderzoek naar een vaccin tegen polio of kinderverlamming. Dat virus is zeer besmettelijk, meteen de reden waarom ze in containers zullen wonen. 

Op de site van het UZA in Edegem wordt momenteel een dorp van 66 containers geïnstalleerd, bedoeld voor twee groepen van telkens 15 proefpersonen. Zij moeten een nieuw oraal vaccin tegen polio gaan (kinderverlamming) testen en zullen daarom binnenkort een maand lang in quarantaine leven.

Lees meer: Een maand in quarantaine

Groot Barrièrerif is terminaal

De stijgende wereldtem­peratuur is bezig het Groot Barrièrerif onherstelbaar kapot te maken, zo waarschuwen wetenschappers. Het Groot Barrièrerif, het grootste ter wereld en een van de belangrijkste toeristische troeven van Australië, staat er slecht voor. Zoals zowat overal ter wereld, gaan de koralen van het rif al decennia achteruit door ‘afbleking’, een ziekte die geweten wordt aan de opwarming van ons klimaat. Onderhand is al 1.500 kilometer aangetast, twee derde van het gigantische rif.