logoprofessor talles rechts

Onze leuke workshops

Natuur en Wetenschap biedt ook een gamma van workshops aan rond de thema's natuur, wetenschap en diversiteit. Ben je op zoek naar een leuke budgetvriendelijke activiteit voor je afdeling, klas of vereniging? Dan ben je bij ons op het juiste adres!

Onze leuke workshops

Heb jij ook kampkriebels?

Jaarlijks organiseert Natuur en Wetenschap diverse kampen, in binnen- en buitenland, voor jongeren vanaf 8 jaar.

Onze toffe kampen!

Wordt ook Kadervormer

Ben je 15 jaar of ouder en wil je meehelpen bij onze activiteiten, uitstappen, workshops of kampen? Meld je dan aan voor onze maandelijkse kadervorming.

Word jij onze supermoni?

logo

NeW-s brief

Meld je nu aan om onze wekelijkse nieuwsbrief te ontvangen

 

NASA ontdekt planetenstelsel met gelijkenissen met het onze
Jupiter Foto: AP

Een planetair stelsel rond de ster Epsilon Eridani, op nauwelijks 10,5 lichtjaar van ons, vertoont gelijkenissen met ons zonnestelsel. Dit heeft het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA meegedeeld op basis van waarnemingen met de SOFIA-telescoop aan boord van een vliegtuig.

Van de ster was al bekend dat er zeker (een gasvormige) planeet rondcirkelt met zowat de massa van ‘onze’ Jupiter en op dezelfde afstand van de ster als ‘onze’ reuzenplaneet ten opzichte van de Zon. Eveneens reeds bekend was dat de ster een ‘puinschijf’ heeft van materiaal dat overgebleven is van onderlinge botsingen van kleinere hemellichamen.

Ons eigen zonnestelsel kent ook twee dergelijke puingordels: de planetoïdengordel binnen de baan van Jupiter en de Kuipergordel buiten de baan van Neptunus.

SOFIA-metingen leert dat de puinschijf van Epsilon Eridani ook uit twee delen bestaat: één binnen de baan van de Jupiterachtige planeet en één erbuiten. In het gat tussen beide zouden zich dan planeten kunnen bevinden.

bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20170504_02865594

primi sui motori con e-max