logoprofessor talles rechts

Onze leuke workshops

Natuur en Wetenschap biedt ook een gamma van workshops aan rond de thema's natuur, wetenschap en diversiteit. Ben je op zoek naar een leuke budgetvriendelijke activiteit voor je afdeling, klas of vereniging? Dan ben je bij ons op het juiste adres!

Onze leuke workshops

Heb jij ook kampkriebels?

Jaarlijks organiseert Natuur en Wetenschap diverse kampen, in binnen- en buitenland, voor jongeren vanaf 8 jaar.

Onze toffe kampen!

Wordt ook Kadervormer

Ben je 15 jaar of ouder en wil je meehelpen bij onze activiteiten, uitstappen, workshops of kampen? Meld je dan aan voor onze maandelijkse kadervorming.

Word jij onze supermoni?

logo

NeW-s brief

Meld je nu aan om onze wekelijkse nieuwsbrief te ontvangen

Amerikaanse onderzoekers zijn er in geslaagd om de dunste stroomdraad ooit te maken. Hun draad is slechts drie atomen dik. Ze gebruiken daarvoor diamantoiden. Dit zijn de kleinste stukjes diamant die er zijn. Ieder stukje nanodraad bestaat uit drie blokjes: een diamantoide, een zwavelatoom en een koperatoom. De drie blokjes binden zich zelfstandig aan elkaar. “Eigenlijk is het heel simpel”, vertelt Stanford-professor Hao Yan. “Je dumpt deze ingrediënten bij elkaar en na een half uur ontstaat er een draad. Het lijkt wel alsof de diamantoiden weten waar ze naartoe moeten.”

Het grote voordeel van diamantoiden is dat ze zich aan elkaar hechten door de vanderwaalskrachten. Dit zijn dezelfde krachten waar gekko’s van gebruikmaken om met hun plakkerige tenen aan bomen te kleven. De vanderwaalskrachten zijn zwakke tot zeer zwakke elektromagnetische krachten tussen atomen of moleculen, genoemd naar de Nederlandse natuurkundige Johannes Diderik van der Waals. De grootte van de krachten hangt af van de omvang van moleculen, of moleculen elkaar goed kunnen benaderen en of er meer elektronen in moleculen voorkomen.

De onderzoekers hopen dat hun onderzoek leidt tot allerlei nieuwe producten, zoals stof dat elektriciteit opwekt en supergeleidende materialen die elektriciteit geleiden zonder enig verlies.

bron: https://www.scientias.nl/dunste-stroomdraad-ooit-slechts-drie-atomen-dik/

primi sui motori con e-max