logoprofessor talles rechts

Onze leuke workshops

Natuur en Wetenschap biedt ook een gamma van workshops aan rond de thema's natuur, wetenschap en diversiteit. Ben je op zoek naar een leuke budgetvriendelijke activiteit voor je afdeling, klas of vereniging? Dan ben je bij ons op het juiste adres!

Onze leuke workshops

Heb jij ook kampkriebels?

Jaarlijks organiseert Natuur en Wetenschap diverse kampen, in binnen- en buitenland, voor jongeren vanaf 8 jaar.

Onze toffe kampen!

Wordt ook Kadervormer

Ben je 15 jaar of ouder en wil je meehelpen bij onze activiteiten, uitstappen, workshops of kampen? Meld je dan aan voor onze maandelijkse kadervorming.

Word jij onze supermoni?

logo

NeW-s brief

Meld je nu aan om onze wekelijkse nieuwsbrief te ontvangen

kikkereitjes
Wetenschapper Francis Chee heeft een schitterende video gemaakt van celdeling in een kikkerei. Een proces van dertig uur zien we hier in enkele seconden voorbij flitsen. Het ei splitst van vier naar vier miljoen cellen.

Als je de video ziet, dan lijkt het alsof de beelden niet echt zijn. Toch gaat het hier om levensechte beelden, die Chee maakte met zijn eigen microscoop. “Sorry, je kunt deze microscoop niet in de winkel kopen”, reageert Chee op YouTube. Het kikkereitje is later uitgegroeid tot een kikkervisje en is inmiddels een volwassen Rana temporaria. Dit is de bekende bruine kikker, die ook in Nederland en België in en rondom sloten en vijvers te zien is. Chee beweert dat de gefilmde kikker inmiddels in de vijver naast zijn tuin woont.

Het is jammer dat de video na twintig seconden – in werkelijkheid 33 uur – stopt. Toch is hier een goede reden voor. “Een kikkervisje is te beweeglijk”, legt Chee uit. “Als we het hele proces van kikkerei tot kikker willen filmen, dan moeten we een kikker vasthouden. Ik heb dit proces bijna geperfectioneerd, dus wie weet lukt het mij binnenkort.”

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=Wz4igVjNGq4

bron: https://www.scientias.nl/unieke-timelapse-kikkerei-vier-naar-vier-miljoen-cellen/

 

primi sui motori con e-max