Meld je nu aan om onze wekelijkse nieuwsbrief te ontvangen
Kijk regelmatig in je mailbox voor meer I-Watchers nieuws

  Katten houden echt van mensen

   Wetenschappelijke studie: katten houden echt van mensen
  Foto: BELGAIMAGE
  De meeste katten verkiezen menselijk gezelschap boven eten. Dat stellen enkele Amerikaanse onderzoekers in een nieuwe studie. Tijdens hun onderzoek lieten ze een dertigtal katten kiezen tussen menselijke aandacht, eten, speeltjes en interessante geuren. Aan honden is vaak duidelijk te zien dat ze dolblij zijn wanneer hun baasje thuiskomt. Bij katten is dat meestal iets minder zichtbaar. Zij zijn iets afstandelijker en lijken vooral geïnteresseerd in hun etensbakje. Al bestaan er uiteraard ook uitzonderingen.

  Nu hebben onderzoekers van de Amerikaanse Oregon State University echter aangetoond dat katten vaak menselijk gezelschap verkiezen boven eten. Tijdens hun onderzoek gaven ze 38 katten - huiskatten en katten uit een asiel - de keuze tussen drie mensen, drie soorten eten, drie speeltjes en drie interessante geuren. Nadat alle katten gekozen hadden, deden de onderzoekers de proef nog eens opnieuw met de mens, het eten, het speeltje en de geur die bij de eerste test het meest succes had.

  Daaruit bleek dat 37 procent van de katten bij de laatste test het eten verkoos. 11 procent koos voor de speeltjes en iets minder dan 3 procent - één kat dus - was geïntrigeerd door de geuren. Maar 19 katten - precies de helft - had een duidelijke voorkeur voor het gezelschap van mensen en verkoos hen boven alle andere mogelijkheden. Hoewel er een duidelijke individuele variatie is, blijkt uit de studie op Sciencedirect.com dat katten dus wel degelijk van mensen houden.

  bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20170503_02864000

   

  © 2018 Natuur en Wetenchap vzw All Rights Reserved.