De stijgende wereldtem­peratuur is bezig het Groot Barrièrerif onherstelbaar kapot te maken, zo waarschuwen wetenschappers. Het Groot Barrièrerif, het grootste ter wereld en een van de belangrijkste toeristische troeven van Australië, staat er slecht voor. Zoals zowat overal ter wereld, gaan de koralen van het rif al decennia achteruit door ‘afbleking’, een ziekte die geweten wordt aan de opwarming van ons klimaat. Onderhand is al 1.500 kilometer aangetast, twee derde van het gigantische rif.

     Tot nu toe kwam de verbleking in golven, en kon het koraal zich na een heel warm jaar weer wat herpakken. Maar zelfs de snelste groeiers hebben meer dan tien jaar nodig om te herstellen.

    De jongste twee perioden kwamen jaar na jaar, zodat de schade deze keer onherstelbaar is, vrezen onderzoekers van de Australian Research Council. ‘En voor de opwarming van 2017 was bovendien de hulp van El Niño niet meer ­nodig. We moeten hoogdringend de wereldopwarming stoppen.’

    Daar is nu ook nog de schade van orkaan Debbie bovenop ge­komen. Debbie hield vooral huis in het gezonde deel van het rif. Watervervuiling doet de rest.

    De onderzoekers namen het woord ‘terminaal’ in de mond. De toeristische sector in Queensland, waar jaarlijks zo’n vijf miljard Australische dollar binnenrolt, laat weten dat de wetenschappers al eerder overdreven voorspellingen hebben gedaan.

    bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20170411_02828633

    ©2024 Natuur en Wetenchap vzw All Rights Reserved.