Wetenschappers aan de Universiteit Gent hebben een snellere methode gevonden om kwaliteitskoffie te onderscheiden. De nieuwe methode moet ervoor zorgen dat koffieboeren een correctere prijs krijgen voor hun product.
Koffie wordt zowel op smaak als fysische eigenschappen beoordeeld: meer dan 75 op 100 duidt op een exclusieve kwaliteitskoffie. ‘Binnen deze kwaliteitskoffie worden, na bijkomende sensorische analyses, twee klassen onderscheiden: koffie van het allerhoogste niveau (Q1; met een score van minimum 85 op 100) en koffie van het tweede hoogste niveau (Q2; met een totale score tussen 80 en 85 op 100)’, zegt professor Pascal Boeckx van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen.
Maar de huidige procedure kost te veel tijd en is subjectief, waardoor een spectrometrische methode ontwikkeld werd om te bepalen of een koffie binnen het kwaliteitsniveau valt. ‘Groene koffiebonen worden vermalen en door middel van infraroodlicht geanalyseerd op hun chemische samenstelling’, verduidelijkt Boeckx het proces.
‘Die samenstelling bepaalt het aroma en de specifieke smaak van de koffie. Uit die analyse volgt een bepaald spectrum: een indirecte indicatie van de biochemische samenstelling van de koffie. Training van deze spectra door middel van koffies met een gekende kwaliteitsscore, laten toe de kwaliteit van nieuwe koffiestalen te voorspellen.’
De nieuwe methode moet ervoor zorgen dat koffieboeren een correctere prijs krijgen voor hun product. ‘Individuele koffieboeren krijgen niet altijd de correcte prijs voor hun koffie, omdat ze hun bessen aan een standaardprijs verkopen aan opkopers. Het zijn de opkopers die de kwaliteit van de koffiebessen laten bepalen en dus winst maken wanneer het kwaliteitsniveau hoger blijkt dan waarvoor de koffieboer zijn bonen aan hen had verkocht.’
De methode werd getest in Jimma, een regio in het zuidwesten van Ethopië.