Meer nesten van de Aziatische hoornaar ondanks koude lente en natte zomer

    Sinds 2017 heeft de Aziatische hoornaar (Vespa velutina) zich snel uitgebreid van West-Vlaanderen tot in Limburg, en stak ze ook de grens over tot in Nederland. In totaal werden er in Vlaanderen zo’n 400 nesten gemeld sinds 2017, waarvan meer dan de helft in 2021.

    Ondanks het frisse voorjaar en de natte zomer zijn er dus nog altijd meer nesten van de Aziatische hoornaar dan vorig jaar. Het VBI (het Vlaams Bijeninstituut) werkt samen met Vespawatchers en ook brandweerdiensten en het INBO (Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek) om nesten op te sporen en te verdelgen. Bij het verwijderen van een nest van de Aziatische hoornaar worden extra veiligheidsmaatregelen genomen. Probeer dus niet zelf een nest van de Aziatische hoornaar te verwijderen, maar laat dit over aan professionelen.

    De Aziatische hoornaar is net als de Europese hoornaar niet specifiek gevaarlijk voor de mens, maar vormt wel een risico omdat ze hommels, bijen, wespen, vliegen en vele andere insecten doden. De Aziatische hoornaar lijkt sterk op onze Europese hoornaar, die erg nuttig is en dan ook zeker niet gedood mag worden. Denk je een Aziatische hoornaar gezien te hebben of heb je een nest ontdekt? Meld dit dan steeds op vespawatch.be of waarnemingen.be. Wil je zelf ook actief meezoeken naar nesten van de Aziatische hoornaar? Neem dan contact op met de Vespawatchers.
     
    ©2023 Natuur en Wetenchap vzw All Rights Reserved.