Recordaantal broedparen van ooievaar in 2021

    Eind 19de eeuw was de ooievaar als broedvogel uitgestorven in België. In de tweede helft van 20ste eeuw werden op enkele plaatsen projecten gestart waarbij ooievaars in de natuur werden vrijgelaten. De vrij vliegende populatie groeide aanvankelijk maar langzaam. De aanvankelijke trage toename versnelde echter in de voorbije twintig jaar.

    Het nieuwe recordaantal van 196 vastgestelde broedparen in 2021 past in een serie van opeenvolgende jaarrecords. Het ligt in de lijn van de verwachtingen dat de stijgende trend zich de volgende jaren nog zal doorzetten. Het record van 2021 zal dus naar alle waarschijnlijkheid niet lang stand houden. Het is goed mogelijk dat de grens van 200 broedparen in 2022 overschreden zal worden. 80% van de ooievaarsparen in 2021 was in Vlaanderen te vinden. Het grootste deel zat in twee gebieden: in dierenpark Planckendael en omgeving (provincie Antwerpen) en op grondgebied van de gemeenten Knokke-Heist (Zwin en omgeving) en Damme (noorden van de provincie West-Vlaanderen), maar ook daarbuiten waren op nogal wat plaatsen ooievaarsparen aanwezig. In elke Vlaamse provincie waren in 2021 broedparen te vinden. Wallonië was in 2021 goed voor 20% van het aantal broedparen. Het grootste deel daarvan zat in dierenpark Pairi Daiza (provincie Henegouwen).

    Dankzij de inzet van een aantal enthousiaste vrijwilligers is de laatste jaren ook een goed beeld bekomen van het broedsucces. Een aanzienlijk deel van de nesten in 2021 leverde geen uitgevlogen jongen op, omdat er geen eieren werden gelegd of omdat de kuikens stierven. Er werden in totaal minstens 234 uitgevlogen jongen genoteerd. Het broedsucces lag wel iets lager dan in 2020. Er waren geruchten dat het slechte zomerweer in 2021 de oorzaak zou zijn geweest van een slecht broedseizoen bij ooievaars, maar de harde cijfers laten zien dat het verschil met het jaar voordien miniem was.
     
    ©2024 Natuur en Wetenchap vzw All Rights Reserved.