Succes voor de Ocean Cleanup

  In Victoria, aan de westkust van Canada, is het Nederlandse bedrijf The Ocean Cleanup aan wal gegaan met tonnen aan afvalplastic, opgepikt in de Great Pacific Garbage Patch. Dit is een gebied in de Grote Oceaan waar zich veel plastic ophoopt. De organisatie, heeft hiermee haar testcampagne beëindigd. Maandenlang testten medewerkers het System 002, bijnaam ‘Jenny’, op bruikbaarheid en effectiviteit. De resultaten zijn goed, maakte The Ocean Cleanup bekend. Na twaalf weken intensief testen lukte het herhaaldelijk om een vol net aan afvalplastic uit zee te halen met System 002, met uitschieters tot negen ton per keer. In totaal heeft The Ocean Cleanup in de testcampagne bijna 29 ton plastic verzameld, waarbij de medewerkers van alles tegenkwamen, van toiletbrillen, tandenborstels, wasmanden en schoenen tot kratten, sleeën en afgedankte vishengels.

  System 002 is een drijvende barrière die door twee schepen langzaam wordt voortgesleept. Doordat de barrière iets sneller gaat dan het drijvende plastic, zal dit zich ophopen in de achterkant van het systeem. Hier drijft het plastic een ‘opvangnet’ in. Als dit vol is, legen medewerkers dit gedeelte op een van de schepen. Pas als het schip vol is, moet het team terug naar de wal. Nu de testcampagne ten einde is, keert The Ocean Cleanup binnen een paar dagen weer terug met System 002 naar de Great Pacific Garbage Patch om meer afval te gaan verzamelen. Het systeem werkt en moet zo goed mogelijk worden benut, meent de organisatie, totdat System 003 klaar is, een grotere versie van het bestaande systeem. Dit nieuwe systeem krijgt een drijvende barrière van 2,5 kilometer lang en kan dus nog meer plastic bij elkaar brengen. Waarschijnlijk zal ook het opvangnet dan een stuk groter zijn. De mensen van The Ocean Cleanup nemen ook leerpunten mee van System 002: 'We hebben gemerkt dat als de zee wat ruwer is, er af en toe plastic over de barrière heen spoelt. We zullen die dus hier en daar moeten ophogen', zegt de woordvoerder.

  Hoewel The Ocean Cleanup zonder twijfel goed en nuttig opruimwerk doet op de oceaan, erkent het dat het logischer is om het probleem bij de bron aan te pakken: bij de rivieren die uitkomen op zee. Elk stuk plastic dat niet in zee belandt, hoef je immers ook niet op te ruimen. Maar ook hieraan werkt de organisatie: een paar jaar geleden ontwierp ze de Interceptor, een klein schip dat plastic uit een rivier vist. Inmiddels zijn er verspreid over de wereld verschillende Interceptors actief.

  The Ocean Cleanup is geheel afhankelijk van giften om zijn nuttige werk te kunnen doen. 'Donaties kunnen komen van particulieren, maar ook bedrijven helpen ons, zoals onze partner Maersk, die ons helpt met schepen en de logistiek', aldus de woordvoerder van The Ocean Cleanup.
   
  ©2023 Natuur en Wetenchap vzw All Rights Reserved.