Bloedmooi, geneeskrachtig én nu ook in Vlaanderen: de medicinale bloedzuiger

    Medicinale bloedzuigers (Hirudo medicinalis) worden al sinds mensenheugenis gebruikt in de geneeskunde. Eénmaal vastgehecht, brengen de bloedzuigers via hun speeksel bloedverdunners in je bloed, waardoor het bloed niet stolt en nog enige tijd blijft stromen. Ook nu nog worden medicinale bloedzuigers gebruikt: in de diergeneeskunde (bv. bij paarden met een ontsteking) maar ook bij de mens en dan vooral in de plastische chirurgie, ter bevordering van het herstel van een wond. Hiervoor worden tegenwoordig meestal speciaal in Duitsland of Oost-Europa gekweekte medicinale bloedzuigers ingezet.

    Ze werden tot voor kort in België nagenoeg uitsluitend in de moerassen van Harchies gezien. In Vlaanderen waren er geen betrouwbare waarnemingen van medicinale bloedzuigers, tot er in 2019 een wel erg overtuigende foto van een exemplaar opdook afkomstig uit het Antwerpse havengebied. Nadien werd de soort ook nog op enkele andere plekken waargenomen.

     

    Lees meer op: https://www.natuurpunt.be/nieuws/bloedmooi-geneeskrachtig-%C3%A9n-nu-ook-vlaanderen-de-medicinale-bloedzuiger-20221110

    ©2023 Natuur en Wetenchap vzw All Rights Reserved.