Bomen zijn geen vaste slapers

    Bomen zijn ’s nachts druk in de weer, blijkt uit een nieuwe studie. En dat terwijl we nog maar pas ontdekt hadden dat bomen kunnen slapen.

     Bomen slapen, concludeerden Fins, Hongaarse en Oostenrijkse wetenschappers twee jaar geleden. Ze hadden een ruwe berk in Finland en één in Oostenrijk met lasers gescand en vastgesteld dat de bomen - zo’n vijf meter hoog - ’s nachts hun takken vijf tot tien centimeter lieten zakken. Tegen zonsopgang veerden ze weer op.

    Maar slapen alle bomen? Om daar zicht op te krijgen werden in een nieuwe Deens-Hongaarse studie 22 boomsoorten bestudeerd. Het resultaat verraste. Slechts zeven van de 22 vertoonde het ‘duidelijke’ slaapgedrag zoals hierboven beschreven. En álle soorten lieten tijdens de nacht subtielere bewegingen optekenen, die niet toe te schrijven waren aan omgevingsfactoren (want die werden in het experiment onder controle gehouden).

    Pompen

    De subtiele bewegingen van ongeveer één centimeter gebeurden in cycli van twee tot zes uur, veel korter dan de nacht dus. Omdat ze niet verklaard konden worden door de omgeving, gaan de wetenschappers ervan uit dat de bomen zelf actief ‘bezig zijn’. Ze zouden meer bepaald water aan het pompen zijn. Hoe dat in zijn werk gaat, moet nog verder worden onderzocht, maar de bewegingen van de takken en de bladeren zijn hoogstwaarschijnlijk het gevolg van verschillen in waterdruk binnen de cellen van de boom.

    Deze studie toont aan dat planten een interne klok hebben die veel meer is dan een simpel dag-en-nachtritme. En dat bomen niet zo statisch zijn als we vermoeden. Uit andere studies was al gebleken dat de diameter van de stam fluctuaties vertoont en ook het transport van sap varieert van tijd tot tijd, maar die kleine ‘afwijkingen’ werden gezien als ruis.

    Om de zaak verder te analyseren, stellen de wetenschappers voor om de magnoliaboom nader te onderzoeken. Want deze vertoonde in één nacht drie op-en-neercycli.

    bron: standaard.be

    ©2024 Natuur en Wetenchap vzw All Rights Reserved.