Nog maar 84 Armoerpanters

    Eerder onderzoek suggereerde dat er in Rusland tussen de 25 en 50 ernstig bedreigde Amoerpanters te vinden waren. Maar een nieuwe telling, waarbij niet alleen in Rusland, maar ook net over de Russische grens met China naar Amoerpanters werd gezocht, resulteert dus in een iets rooskleuriger beeld. Naar schatting zijn er in het wild nog zo’n 84 Amoerpanters te vinden.

    Cameravallen

    De onderzoekers trekken die conclusie nadat ze cameravallen plaatsten in de Primorski-provincie (Rusland) en aangrenzende Jilin-provincie (China). Omdat elke Amoerpanter een uniek vlekkenpatroon heeft, konden individuen op basis van de beelden die de cameravallen maakten, gemakkelijk uit elkaar worden gehouden. Uiteindelijk telden de onderzoekers zo’n 84 individuen. En ook heel verrassend: maar liefst éénderde van de Amoerpanters werd zowel in Rusland als in China gefotografeerd. “We wisten dat panters over de grens bewogen, maar alleen door het combineren van de data waren we in staat om te achterhalen hoeveel beweging er werkelijk is,” aldus onderzoeker Anya Vitkalova.

    Kolonisatie van China
    Verder wijst het onderzoek uit dat de panters op dit moment vanuit Rusland bezig zijn om gebieden in China te koloniseren. Het komt waarschijnlijk doordat er in het Russische grensgebied momenteel meer Amoerpanters te vinden zijn dan dit gebied kan hebben.

    De Amoerpanter is volgens het WNF waarschijnlijk de zeldzaamste panter op aarde. De panters hebben erg te lijden gehad onder de jacht en stroperij. Daarnaast wordt ook het leefgebied van de panter bedreigd.

    In het bedreigde leefgebied van de Amoerpanter vinden we nog een andere bedreigde soort: de Siberische tijger, ook wel Amoertijger genoemd. Naar schatting leven er nog zo’n 500 Amoertijgers in het wild. Maar er ligt een reddingsplan klaar: onderzoekers willen een aantal Amoertijgers uit gaan zetten in het leefgebied van een uitgestorven subsoort in Kazachstan.

    bron: https://www.scientias.nl/onze-planeet-telt-nog-maar-84-amoerpanters/

    ©2024 Natuur en Wetenchap vzw All Rights Reserved.