BliksemBliksem het is niet het favoriete weerverschijnsel van iedereen.Over heel België hebben we per jaar ongeveer 18000 blikseminslagen wat veel lijkt maar zeker niet is als je het bekijkt over heel de oppervlakte van ons land(0,58 blikseminslag per vierkante kilometer).

    Onderzoekers in Amerika hebben door het gebruik van een bliksemsensor die bevestigd is aan een satelliet van de NASA kunnen bepalen waar ter wereld de meeste blikseminslagen ter wereld zijn. Vanop een hoogte van 402 kilometer hebben ze zo heel precies kunnen bepalen dat het punt waar de Catatumbo rivier uitmond in het Maracaibo meer in Venezuela de plaats is waar de meeste blikseminslagen ter wereld zijn.

    Per jaar zijn er op dat punt 250 blikseminslagen per vierkante kilometer dat is 431 keer meer dan in België. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er  297 dagen op een jaar (365 of 366 dagen) een blikseminslag is op dat punt. Waarom juist hier meeste blikseminslagen zijn komt door de ligging van het meer. Het meer is gelegen in het Andes gebergte en vlak bij de Caribische zee waardoor de warme lucht van de zee en de koude berglucht boven het meer botsen en zo voor storm en de bijhorende bliksem zorgen. Tijdens een hevige storm kunnen er dan ook 28 blikseminslagen per minuut zijn. Je mag dus blij zijn dat je in België woont en niet aan het Maracaibo meer als je bang bent van onweer.  

    Wil je meer weten kan je altijd een kijkje nemen op deze site ! 

    http://www.iflscience.com/environment/most-lightning-struck-spot-earth-has-been-pinpointed

    ©2024 Natuur en Wetenchap vzw All Rights Reserved.