Cassini maakt bijzondere foto

    Ruimtesonde Cassini wist zowel de aardbol als de maan te fotograferen tussen de ringen van Saturnus door. Cassini heeft al heel wat mooie foto’s op zijn naam staan. Maar aan dit rijtje kan nu een nieuwkiekje worden toegevoegd. Eentje waarop zowel de aarde als de maan zichtbaar zijn op een afstand van maar liefst 1,4 miljard kilometer. De foto bewijst opnieuw maar weer hoe ontzettend groot het universum is.

    Twee stipjes

    In 2004 bereikte Cassini de planeet Saturnus. Sindsdien heeft de ruimtesonde 13 jaar in trouwe dienst gewerkt voor de NASA, ESA en ASI en heel wat beeldmateriaal geleverd. Zo heeft Cassini nog niet zo lang geleden het maantje Pan op de foto gezet. Maar deze week kwam de ruimtesonde met opnieuw een bijzondere foto:

    Foto's van Cassini

    De maan (links) en aarde (rechts) zijn omcirkeld. © NASA/ESA/ASI

    Het linker stipje is de maan en de rechter stip de aarde die zich tussen de A-ring (boven) en F-ring (onder) van Saturnus bevinden. Op het moment dat de foto werd genomen, was de zuidelijke Atlantische Oceaan naar Cassini toegekeerd. Maar dat is natuurlijk op deze foto niet te zien.

    Ondanks al het mooie beeldmateriaal dat Cassini in de afgelopen jaren heeft geleverd, gaat de ruimtesonde binnenkort met pensioen. Aanstaande woensdag zal hij aan zijn laatste missie beginnen: een ontmoeting met Saturnus’ grootste maan Titan.

    Bronnen: NASAIFLScience
    https://www.kijkmagazine.nl/space/cassini-maakt-bijzonder-shot/

     

    ©2024 Natuur en Wetenchap vzw All Rights Reserved.