Straalwinden op Jupiter

    Het binnenste van de planeet Jupiter is even vreemd en turbulent als het oppervlak, zo blijkt uit metingen van de ruimtesonde Juno van de NASA. De enorm krachtige winden die de kenmerkende donkere en lichte banden en zones op de planeet veroorzaken, gaan wel 3.000 kilometer diep. De missie van Juno heeft ook duidelijk gemaakt dat onder die zone, de rest van de planeet zich gedraagt als een vast object, ook al bestaat het uit een enorm dicht mengsel van waterstof- en heliumgas.

    De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft de eerste studies gepubliceerd op basis van de waarnemingen die de ruimtesonde Juno heeft gemaakt van Jupiter. Juno is momenteel aan een reeks banen rond de grootste planeet in ons zonnestelsel bezig, en de gegevens die de sonde tot nu heeft doorgestuurd, hebben een aantal oude vragen beantwoord.

    Zo was het al tientallen jaren een mysterie hoe diep de weerfenomenen die verantwoordelijk zijn voor de iconische lichte en donkere banden en zones op Jupiter, zich uitstrekken in het binnenste van de planeet. Die banden worden veroorzaakt door enorm krachtige winden,  straalstromen, die van west naar oost en van oost naar west blazen met snelheden tot 360 kilometer per uur.  De grote vraag was of die winden een oppervlakkig fenomeen zijn, of dat ze zich dieper in het binnenste uitstrekken en dus meer massa in beweging brengen. 

    Lees het volledige artikel op: https://www.sterren.vlaanderen/nieuwsberichten/juno-de-straalwinden-op-jupiter-gaan-wel-tot-3.000-kilometer-diep

    ©2024 Natuur en Wetenchap vzw All Rights Reserved.