NASA lanceert met succes TESS-satelliet

    Vanop Cape Canaveral in Florida is woensdag om 18.51 uur lokale tijd (donderdag 00.51 uur Belgische tijd) een satelliet van het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA gelanceerd. Deze satelliet moet op zoek gaan naar planeten buiten ons zonnestelsel, waarop leven mogelijk is.

    De lancering was eigenlijk al voor maandag gepland, maar werd uitgesteld om bijkomende tests uit te voeren op het navigatiesysteem van de raket. De Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) werd woensdag gelanceerd met een Falcon 9 van SpaceX. Een uur na de lancering was de satelliet succesvol in een baan rond de aarde gebracht, zo meldde de Amerikaanse raketbouwer, waarop NASA voor het eerst een beroep op deed, op Twitter.

    TESS, de opvolger van de Kepler-satelliet, is uitgerust met vier camera’s en zal de komende twee jaar lang 200.000 sterren observeren op zoek naar exoplaneten. Die zal de telescoop kunnen waarnemen door het licht dat ze blokkeren in hun baan rond de sterren. De missie kost rond de 200 miljoen dollar. Vanaf 2019 zal NASA naar verwachting de eerste verwerkte resultaten publiceren.

     

    ©2024 Natuur en Wetenchap vzw All Rights Reserved.