Alan Bean overleden

    De Amerikaanse astronaut Alan Bean (86), die in 1969 als vierde man ooit voet op de maan zette, is zaterdag overleden. Bean stierf in een ziekenhuis in Houston, in de Amerikaanse staat Texas, nadat hij twee weken geleden plotseling ziek was geworden op een reis.

    Bean werd in 1932 geboren in Texas, haalde in 1955 een diploma in luchtvaarttechniek en ging als piloot aan de slag bij de Amerikaanse luchtmacht. In 1963 werd hij geselecteerd voor de derde lichting van NASA-astronauten, nadat hij een jaar eerder niet was gekozen voor de tweede lichting.

    In november 1969 vloog hij met de Apollo 12-missie naar de maan, als piloot van de maanlander. Samen met zijn collega Pete Conrad zette hij voet op de maan, vier maanden na pioniers Neil Armstrong en Buzz Aldrin (Apollo 11).

    Zijn tweede en laatste vlucht voerde Bean uit als gezagvoerder van Skylab 3, de tweede bemande missie naar het eerste Amerikaanse ruimtestation Skylab in juli 1973. In totaal spendeerde de astonaut 69 dagen, 15 uur en 45 minuten in de ruimte, waarvan 31 uur en 31 minuten op de maan.

    Bean stopte in 1981 bij NASA. Sinsdien maakte hij schilderijen, die vaak geïnspireerd waren op zijn ervaringen in de ruimte. Hij was twee keer getrouwd en had twee kinderen.

     

    ©2024 Natuur en Wetenchap vzw All Rights Reserved.