NASA ontdekt planeet waarop misschien leven mogelijk is

    De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft op ruim honderd lichtjaren van de aarde een planeet ontdekt waarop misschien leven mogelijk is. Doordat de planeet zich in de zogeheten leefbare zone rondom een ster bevindt, kan er mogelijk water op het oppervlak gevonden worden.

    De ontdekking is 'TOI 700 d' genoemd en zou 20 procent groter zijn dan de aarde. Een jaar, de periode die een planeet erover doet om een ronde om zijn ster te maken, duurt 37 dagen. Bij TOI 700 d is vermoedelijk steeds dezelfde kant van de planeet richting de ster gericht, waardoor het op de andere helft van de planeet altijd donker is.

    Verder onderzoek naar de atmosfeer, massa en zwaartekracht moet uitwijzen of er daadwerkelijk leven mogelijk is op TOI 700 d. Wetenschappers hebben een model van de planeet nagebootst om de leefbaarheid te peilen.

    De planeet werd maandag gespot door ruimtetelescoop TESS, die in 2018 werd gelanceerd. TESS zoekt naar exoplaneten - planeten die om andere sterren dan onze zon draaien. Een andere telescoop, Spitzer, werd daarna met succes gebruikt om de baan van de planeet te verifiëren.

    De voorganger van TESS, de Kepler-ruimtetelescoop, werd in 2009 gelanceerd met het doel om bewoonbare exoplaneten te zoeken. De telescoop ontdekte ruim 2.600 planeten buiten ons zonnestelsel, maar werd eind 2018 stopgezet wegens een gebrek aan brandstof.

    bron: https://www.nu.nl/wetenschap/6022326/nasa-ontdekt-planeet-waarop-misschien-leven-mogelijk-is.html

     

    ©2024 Natuur en Wetenchap vzw All Rights Reserved.