rosettaESA’s Rosetta-ruimtesonde heeft ingrediënten voor leven gevonden op de komeet 67P, zoals glycine (aminozuur) en fosfor. Glycine treffen we aan in eiwitten, terwijl fosfor een belangrijk component van DNA en celmembranen is.

    Het blijft een mysterie hoe leven op aarde is ontstaan. Toen de aarde ontstond, was de planeet nog veel te warm voor de creatie van leven. Een populaire theorie is dat kometen na de afkoeling van de aarde organische moleculen en water naar de aarde brachten, waarna leven ontstond. “Wij zijn voorstanders van dit scenario omdat het alle ingrediënten bevatte voor leven: aminozuren, water en energie”, zei onderzoeker Jennifer Blank tijdens een conferentie in 2012.

    Er zijn al kometen bekend die water met dezelfde samenstelling als de oceanen op aarde bevatten. De ontdekking van water op komeet 67P komt dus niet als een verrassing. De vondst van aminozuren is wel opmerkelijk. Er werden al aminozuren gevonden in monsters van de komeet Wild-2, die in 2006 naar de aarde zijn gebracht, alleen was daarbij mogelijk sprake van vervuiling. Nu heeft Rosetta meerdere keren glycine gespot in de coma (oftewel de atmosfeer) van de komeet. Eindelijk is er direct bewijs van aminozuren op een komeet.

    Nog meer weten over deze ontdekking? Surf dan naar http://www.scientias.nl/rosettas-komeet-bevat-ingredienten-leven/

     

    ©2024 Natuur en Wetenchap vzw All Rights Reserved.