Vijf biljoen beelden per seconde

    Wetenschappers uit Zweden hebben een nieuw record gevestigd met hun snelste filmcamera ter wereld. Kun je je nog herinneren dat je versteld stond van camera’s die 100.000 beelden per seconde filmden? Dat lijkt alweer ouderwets vergeleken met deze camera uit Zweden. Onderzoekers van de Lund University hebben namelijk ’s werelds snelste filmcamera gemaakt. Eentje die ‘slechts’ vijf biljoen beelden per seconde maakt.

    Encryptie

    Hoge snelheidscamera’s van nu nemen beelden een voor een op in een reeks, maar de Zweedse camera legt meerdere gecodeerdebeelden vast in één afbeelding. Dus de camera filmt niet echt vijf biljoen beelden per seconde. Hoe dat werkt? Wanneer de sluiter van de camera open is, raken verschillende, gecodeerde laserlichtflitsen een object – bijvoorbeeld de chemische reactie bij verbranding – dat wordt gefilmd. Het gefilmde object reflecteert deze laserflitsen met exact dezelfde codering. Al die verschillende, gecodeerde lichtflitsen worden vastgelegd in één foto. Vervolgens kunnen de gecodeerde beeldsignalen op een computer weer worden gescheiden met een encryptiesleutel.

    Frame

    De wetenschappers hebben de nieuwe technologie Frequency Recognition Algorithm for Multiple Exposures – kortweg FRAME – genoemd. Met de nieuwe camera verslaan de Zweden de Japanners die eerst het record van snelste filmcamera ter wereld op hun naam hadden staan. De megasnelle camera is vooral bedoeld voor onderzoekers die – letterlijk – een beter inzicht willen krijgen in extreem snelle processen. Een chemische reactie, bijvoorbeeld, kan in een picoseconde plaatsvinden. Een Duits bedrijf heeft een prototype van de technologie ontwikkeld en geschat wordt dat binnen twee jaar meer mensen het kunnen gebruiken.

    Bekijk hier het filmpje: https://youtu.be/smvu8sQ2PaA

    Bronnen: Lund UniversityNew Atlas - beeld: Lund University
    https://www.kijkmagazine.nl/tech/filmcamera-vijf-biljoen-beelden/

     

    ©2024 Natuur en Wetenchap vzw All Rights Reserved.