Interactieve spuitverf

    Met een spray van geleidende inkt plus wat simpele elektronica kun je alles van muren tot aan stuurwielen interactief maken. De meeste touchscreens zijn plat en star. Denk maar aan je smartphone of tablet. Daar komt volgens wetenschappers van de Carnegie Mellon University in de toekomst verandering in. Zij ontwikkelden Electrick, een spray-on touchscreen. Met deze geleidende verf maak je elk oppervlak interactief.

    Een hoop interactie

    Electrick werkt eigenlijk vrij simpel. De verf bestaat uit geleidend materiaal (de plastic ABS, dat mild geleidend is gemaakt). Als je nu koperen elektroden toevoegt en een computerchip, kun je de touchscreen verbinden met een computer. Zo veranderden de onderzoekers een muur in een grote lichtknop. Met een tik op de muur gaat de lamp aan en uit. Een vinger langs de muur laten glijden laat de lamp dimmen of helderder worden. Electrick werd ook gebruikt om een stuurwiel aanraakgevoelig te maken. Zo weet een zelfrijdende auto bijvoorbeeld wanneer een persoon in de auto rijdt.

    Een ander voorwerp dat het team in een touchscreen veranderde was de vibrato van een elektrische gitaar; door het aan te raken kun je de spanning van de snaren laten variëren. Ook werd een gel in de vorm van een menselijk brein interactief gemaakt; handig voor geneeskundestudenten die door simpelweg te porren alle hersendelen leren kennen. Electrick maakt dus een boel interactie mogelijk! Maar er is nóg meer. De geleidende verf kan ook worden toegevoegd aan de plasticinkt van een 3D-printer. Zo kunnen objecten worden geprint die al direct interactief zijn. Het team printte een speelgoedtrommel en touchscreen in één.

    Bekijk het filmpje voor een demonstratie van wat Electrick allemaal kan:

    https://youtu.be/f0hQerv5wmQ

    Huishoudelijke apparaten

    Volgens de onderzoekers kan Electrick worden ingezet om de fysieke knoppen van een afstandsbediening voor de tv en andere huishoudelijke apparaten te vervangen door een touchscreen. Doordat er geen bewegende onderdelen zijn, zouden de apparaten minder snel stuk en langer mee gaan. De spray-on touchscreen is vrij gevoelig – in 99 procent van de gevallen detecteert het de aanraking juist – maar de detectie van de plaats van aanraking zit er gemiddeld bijna een centimeter naast. Dat moet dus nog beter.

    Hele huis vol touchscreens

    Het team werkt nu aan een tweede versie van Electrick, die een kleiner sensorgebied heeft en nog makkelijker in gebruik is. Hoofdonderzoeker Chris Harrison wil er alle muren van zijn huis mee verven en daarmee heel zijn woning vol met touchscreens zetten. “Met een aanraking op de juiste plek op een muur speel ik dan bijvoorbeeld een Spotify playlist af”, zegt hij tegen NewScientist.

    Deze week presenteerden Harrison en zijn collega’s Electrick op het Computer-Human Interaction Conference in Denver.

    Bronnen: Carnegie Mellon University (PDF)NewScientist - beeld: Future Interfaces Group (FIG)/Carnegie Mellon University
    https://www.kijkmagazine.nl/tech/spuitbus-verandert-elk-oppervlak-touchscreen/

     

    ©2024 Natuur en Wetenchap vzw All Rights Reserved.