Rusland ontwerpt enorme onderzoeksonderzeeër

    Wie denkt dat Rusland is gestopt met het ontwikkelen van grote onderzeeboten heeft het mis. De Russen gaan een enorme onderzoeksonderzeeër bouwen. Qua formaat zal die niet onderdoen voor de grote atoomonderzeeërs van de Koude Oorlog: Ruslands nieuwste onderzeeboot. De duikboot wordt echter een civiel vaartuig met een lengte van 135 meter met als missie onderzoek doen naar de bodem van de Poolzee.

    Enige oplossing

    Het wordt de grootste niet-militaire onderzeeër ooit gebouwd. Het schip komt aardig in de buurt van de 175 meter lange Typhoon-klasse van de Russische marine; de grootste atoomonderzeeërs. Bovendien zal de onderzoeksonderzeeër langer en zwaarder zijn dan aanvalsonderzeeërs zoals de Russische Akula-klasse en Amerikaanse Los Angeles-klasse, die 113 en 110 meter lang zijn respectievelijk.

    Maar, voor zover bekend, wordt de missie van de nieuwe onderzoeksonderzeeër een wetenschappelijke. Rusland wil de natuurlijke rijkdommen gaan winnen die zich in de bodem van de zeeën in het noordpoolgebied bevinden. Het nieuwe schip moet die bodem in kaart gaan brengen. Op andere plekken zou dit onderzoek vanaf oppervlakteschepen gebeuren. Maar het pakijs van de poolzee maakt dit grotendeels onmogelijk. Een onderzeeër is volgens de Russen de enige oplossing.

    onderzoeks-onderzeeër

    Op deze afbeelding is te zien hoe groot het schip wordt. De Airbus A380 is meer dan twee keer zo kort en haalt de spanwijdte van ongeveer 100 meter van het schip evenmin. © H.I. Sutton

    Onderwatervleugels

    Voor het scannen van de bodem krijgt de onderzeeër een actieve sonar die signalen uitzendt met een zeer lage, bodempenetrerende frequentie. Spectaculair onderdeel van het ontwerp zijn de vier enorme vleugels van naar schatting 45 meter elk, die het schip onderwater kan uitvouwen. Volgens onderzeebootexpert H.I. Sutton worden dit de enorme oren van het schip die de sonarecho’s opvangen. Met deze gegevens kunnen de beste plekken gevonden worden voor boorputten of ankerpunten voor onderwaterkernreactoren bijvoorbeeld. Maar in theorie kan de onderzoeksonderzeeër ook een aantal militaire taken krijgen, zoals het opsporen van sensors op de zeebodem of andere objecten.

    Commotie

    Het ontwerp is van het beroemde Rubin Design Bureau, dat ook de Typhoon en andere militaire onderzeeërs ontwierp. Vanwege het ontbreken van wapens zouden de kosten van de bouw van het onderzoeksvaartuig niet meer dan 40 procent bedragen van een oorlogsonderzeeër van dat formaat. Het schip moet echter nog gebouwd worden, en Sutton zegt dat een Russische official bekend heeft gemaakt dat daar pas in 2020 mee wordt gestart.

    Toch zal dat de omringende NAVO-landen Noorwegen, Denemarken (met Groenland), Canada en de Verenigde Staten weinig rust geven. Rusland is in het noordpoolgebied in het verleden al ver buiten haar eigen Economic Exclusion Zone getreden, het gebied tot 200 mijl uit de kust waarbinnen landen de vrijheid hebben om te doen wat ze willen. Rusland plantte zelfs al een vlag op de bodem van de zee op de Noordpool…

    Bronnen: Popular MechanicsThe DriveH.I. Sutton - beeld: Oleg Kuleshov
    https://www.kijkmagazine.nl/nieuws/rusland-ontwerpt-enorme-onderzoeksonderzeeer

     

    ©2024 Natuur en Wetenchap vzw All Rights Reserved.