Robot die kan tekenen

    Onderzoekers hebben een robot ontwikkeld die met een stift woorden kan opschrijven en tekeningetjes kan maken op een whiteboard. Het team gebruikte ‘deep learning’ om de robot dit trucje eigen te maken. Een bijzondere prestatie. Want de robot hoeft alleen maar naar een voorbeeld te kijken om de lijnen bijna exact na te maken. “Het is moeilijk voor mensen om te onderscheiden of iets door de robot is geschreven, of door een mens,” zegt onderzoeker Atsunobu Kotani.

    Namaken
    Andere robots die over soortgelijke vermogens beschikken, krijgen bij voorhand informatie over hoe ze een bepaalde letter moeten schrijven. Maar bij de nieuwe robot hoeft dat niet. “Je kunt tekenen wat je wilt en de robot kan het namaken,” zegt Kotani. De robot analyseert de waarschijnlijke reeks pennestreken die gebruikt zijn en doet dat vervolgens na. “Hij gebruikt niet altijd de goede volgorde van lijnen, maar het komt aardig in de buurt.”

    Hallo
    Om de robot te testen, vroegen de onderzoekers iedereen uit het lab om ‘hallo’ te schrijven in hun moedertaal. De begroeting werd onder meer in het Grieks, Hindi, Urdu, Chinees en Jiddisch aan de robot gepresenteerd. Vervolgens kon de robot ze wonderbaarlijk genoeg allemaal namaken. Ook zette de robot de letters redelijk op dezelfde manier op het bord als dat wij een letter zouden schrijven.

    Mona Lisa
    Maar de robot liet het niet alleen maar bij woorden. Ook blijkt de robot bijzonder artistiek te zijn ingesteld. Zo tekende Kotani een ruwe schets van de Mona Lisa op het whiteboard. Vervolgens wachtte de onderzoeker gespannen af hoe de robot het ervan af zou brengen. “Het was vroeg in de ochtend toen de robot de Mona Lisa op het whiteboard had getekend,” herinnert Kotani zich. “Toen ik terug kwam in het lab stond iedereen rond het bord en vroeg zich hardop af of de robot dit had gedaan. Ze konden het niet geloven.”

    De onderzoekers zeggen dat de studie een stap in de richting is van betere communicatie tussen mensen en robots. Uiteindelijk hopen ze dat robots in de toekomst memo’s kunnen achterlaten en schetsen kunnen maken voor hun menselijke collega’s. “ik wil dat een robot alles kan doen wat een persoon ook kan,” zegt onderzoeker Stefanie Tellex. “Ik ben voornamelijk geïnteresseerd in een robot die taal kan gebruiken. Schrijven is een manier waarop mensen taal gebruiken. En dus wilden we een poging wagen.”
     
    ©2024 Natuur en Wetenchap vzw All Rights Reserved.