Priemgetallen en beveiliging internet

    Onze veiligheid op het internet wordt gewaarborgd door versleuteling. De methode die hiervoor gebruikt wordt berust op de aanname dat priemgetallen nog geheimen hebben. Wat zijn de gevolgen voor onze veiligheid wanneer de bedachte versleutelingsmethoden zijn gekraakt?

    Ontbinden in priemfactoren
    Wachtwoorden worden in een database opgeslagen via versleuteling. Via methoden zoals RSA, een algoritme bedacht door Ron ​R​ivest, Adi ​S​hamir en Len ​A​dleman. Het gebruikt de formule: n = p x q, waarbij de factoren (p en q) priemgetallen zijn. N, de product van p en q, wordt een RSA-getal genoemd. Omdat p en q, priemgetallen en factoren zijn, noemen we deze priemfactoren.

    Een priemgetal is een natuurlijk getal groter dan 1, met precies twee delers. Controleren of een getal een priemgetal is kan als volgt: voor de delers gebruik je de waarden 1 t/m het getal zelf. Elke deler wordt gebruikt om een restwaarde te vinden. Zijn er precies twee delers, zijnde 1 en het getal zelf, dan is het getal een priemgetal. Deze methode wordt ‘Trial Division‘ genoemd.

    Lees meer op https://www.scientias.nl/%ef%bf%bc%ef%bf%bcpriemgetallen-de-veilige-basis-van-de-beveiliging-op-internet/

    ©2024 Natuur en Wetenchap vzw All Rights Reserved.