De KILO

    Le Grand K, wordt hij genoemd: de kilo die als maatstaf geldt voor alle kilogrammen in de wereld. Maar de metalen cilinder verliest deze week mogelijk zijn status. Vandaag begint in het Franse Versailles een conferentie waarop wordt gestemd om het huidige meetsysteem te veranderen.

    Een kilo is namelijk niet zomaar duizend gram. Nu verwijzen alle kilo's nog naar een blok platina-iridium dat ligt opgeslagen in een zwaarbeveiligde kluis in de buurt van Parijs. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de nationale kilogram in Nederland, vertelt Gert Rietveld van het Nederlands Metrologisch Instituut in Delft.

    Van gewicht veranderd

    Het probleem is alleen dat het blok metaal sinds het in gebruik is genomen in 1889, van gewicht is veranderd. Op raadselachtige wijze is de kilo enkele tientallen microgrammen lichter geworden, mogelijk doordat bij het schoonmaken minieme deeltjes metaal van het blok zijn afgeschraapt.

    De kilo zal plaatsmaken voor de constante van Planck, vernoemd naar de natuurkundige Max Planck (1858-1947). Hij stond aan de basis van het ontstaan van de kwantummechanica. De constante van Planck komt voor in alle kwantumvergelijkingen.

    lees meer op NOS.NL

    ©2024 Natuur en Wetenchap vzw All Rights Reserved.