In januari van dit jaar is het bekend gemaakt dat er vier superzware elementen ontdekts zijn. Je hebt misschien al eens gehoord van de tabel met chemische elementen, zoals waterstof, zuurstof, koolstof, ijzer, aluminium, goud,... Die elementen zijn gerangschikt volgens hun gewicht. Nu zijn ijzer en goud waarschijnlijk de zwaarste elementen die je kent en waar wij dagelijks in contact mee komen.

    Nu hebben wetenschappers van Rusland en Japan 4 elementen gevonden, die veel zwaarder zijn. De tabel van chemische elementen was onvolledig. We wisten dat sommige elementen moesten bestaan, maar konden die nog nooit in een laboratorium maken. Die wetenschappers zijn daar na jaren zoeken eindelijk in geslaagd.

    Waarom is het zo moeilijk om die elementen te maken? Wel, elementen maak je door "atomen" van die elementen op elkaar af te schieten. Nu zijn atomen heel erg klein, als je op je lat kijkt en het verschil tussen een centimeter en millimeter bekijkt, nu moet je je voorstellen dat je zo nog 6 keer zo klein gaat kijken. Daarom is het moeilijk om precies te mikken bij het afvuren, want de atomen moeten elkaar raken met een specifieke hoek. Nu is de tabel compleet van element 1 (waterstof) tot element 118, maar de zoektocht naar nog zwaardere elementen is nu volop losgebarsten.

    http://www.scientias.nl/periodiek-systeem-verwelkomt-vier-onnatuurlijke-elementen/

    ©2024 Natuur en Wetenchap vzw All Rights Reserved.