Meer dan 3.000 jaar geleden versierden de oude Egyptenaren hun lichaam al met tatoeages. Dat blijkt uit een onderzoek op menselijke resten, die gevonden werden op de archeologische site Deir el-Medina aan de westelijke Nijloever. Archeologen vonden er een vrouw die tientallen symbolen, mogelijk met religieuze betekenis, op haar lichaam had laten aanbrengen. De studie verscheen in Nature.

    De tekeningen waren opmerkelijk goed bewaard gebleven op het gemummificeerde lichaam. Het is de eerste keer dat er tatoeages van herkenbare symbolen - en geen abstracte ontwerpen - gevonden zijn op een Egyptische mummie. Op handen, armen en nek van de vrouw stonden tekeningen van lotusbloemen, koeien en goddelijke ogen. Wellicht hebben die een religieuze betekenis. De koeien zouden verwijzen naar de godin Hathor. Ook andere symbolen, zoals slangen, houden verband met godinnen van het oude Egypte.

    Amuletten

    Bij de oude Egyptenaren was het gebruikelijk dat er voor een begrafenis amuletten rond de hals van de overledene gehangen werden. De onderzoekers dachten eerst dat die in dit geval mogelijk op het lichaam geschilderd waren. Maar uit verder onderzoek bleek dat het om een meer permanente huidversiering ging. "Op de armen konden we vaststellen dat de tekeningen gekrompen en vervormd waren", zegt archeoloog Anne Austin van Stanford University, die het lichaam onderzocht, aan Live Science. "Ze moeten dus een tijd voor de mummificatie zijn aangebracht."

    Alleen op vrouwen

    Volgens Austin hebben sommige tatoeages een diepere betekenis. De nek, rug en schouders van de mummie waren versierd met zogenoemde Wadjet-ogen, goddelijke ogen die meestal aangebracht worden voor bescherming. Tussen de Wadjet-ogen stonden echter ook Nefer-symbolen, het teken van goedheid. De combinatie van die twee symbolen zou het goede opwekken. De positie van de tekeningen, net boven het strottenhoofd, betekent mogelijk dat de vrouw telkens wanneer ze sprak of zong een rituele kracht wou opwekken om het goede te doen. Interessant is volgens Austin ook dat er tot nu toe enkel tatoeages gevonden werden op vrouwelijke mummies. Verder onderzoek moet uitwijzen of die trend zich voortzet.

    bron: http://www.hln.be/hln/nl/961/Wetenschap/article/detail/2700479/2016/05/10/3-000-jaar-oude-mummie-was-beschilderd-met-tientallen-verborgen-tatoeages.dhtml

    ©2024 Natuur en Wetenchap vzw All Rights Reserved.