De boerderij zal op jaarbasis 17.000 ton tomaten gaan afleveren, gebruikt geen pesticiden en draait volledig op zonlicht en zeewater.

    In 2010 opende Sundrop Farms de eerste boerderij op een plek waar niemand het verbouwen van gewassen mogelijk achtte. De boerderij verrees op een plek waar zoet water schaars en het klimaat hardvochtig was. Maar de boerderij werd een succes. En eerder dit jaar opende het bedrijf een tweede boerderij in de Australische woestijn. En ook dat is een succes in wording: de eerste tomaten afkomstig van deze boerderij liggen reeds in de supermarkt.

    Water en energie
    De nieuwe boerderij is eigenlijk een enorme kas die zo’n 20 hectare grond beslaat. Naast de kas staat een 115 meter hoge toren die zonne-energie opwekt. Om de toren zo rendabel mogelijk te maken, sturen 23.000 spiegels de straling van de zon op de toren af. De toren wekt voldoende energie op om de kas te verwarmen en zeewater – afkomstig uit Spencer Gulf – te ontzilten. “Ons water is afkomstig van de zee of het is regenwater dat op onze enorme daken is gevallen. En we gebruiken dat water opnieuw en opnieuw,” zo is op de site van Sundrop te lezen.

    Geen grond
    Vrijwel alles wat nodig is om op een conventionele manier tomaten te verbouwen is in de nieuwe boerderij overbodig geworden. Zo is er geen grond nodig. “Onze planten gedijen op kokosnotenschillen die rijk zijn aan voedingsstoffen.” Ook pesticiden zijn overbodig. “Wij introduceren liever insecten die schadelijke beestjes bestrijden.”

     

    Stabiele inkomsten
    Natuurlijk is de bouw van zo’n enorme kas niet goedkoop. Maar de opbrengst is heel stabiel. Dat komt deels doordat de gewassen in de kas nooit te maken zullen krijgen met slecht weer of droogte. Maar het heeft ook te maken met het feit dat Sundrop zelf energie opwekt en dus niet te maken zal krijgen met stijgende energiekosten. “Onze kosten fluctueren niet.”

    Toekomst
    Op dit moment is zo’n reuzenkas midden in de woestijn misschien nog niet eens zo hard nodig. Er zijn immers genoeg andere (gemakkelijkere) plaatsen op aarde om tomaten te verbouwen. Maar overbevolking en klimaatverandering kunnen daar verandering in brengen. “Uiteindelijk zullen de landbouwmethoden van nu niet de toekomst hebben,” voorspelt Sundrop, dat erop wijst dat conventionele landbouwmethoden veel water, energie en pesticiden vereisen. “De wereld heeft een revolutie nodig en die is reeds begonnen.”

    Natuurlijk is Sundrop niet het enige bedrijf dat nadenkt over landbouwmethoden die duurzaam en dus toekomstgericht zijn. Eerder kon je op Scientias.nl bijvoorbeeld ook al lezen over vertical farming en een heuse stadsboerderij midden in ons eigen Den Haag!

    Bron: Australiërs bouwen succesvolle boerderij in de woestijn

    ©2024 Natuur en Wetenchap vzw All Rights Reserved.