Het dengue-virus wordt overgebracht door muggen. ©Getty Images

    Onderzoekers van de Amerikaanse Johns Hopkins-universiteit zijn er in het laboratorium in geslaagd de genen van een Aedes aegypti-mug zo te modificeren dat hij niet langer met het denguevirus geïnfecteerd raakt. Dit kan een eerste stap zijn om de verspreiding van de ziekte tegen te gaan, schrijven ze in de vakpublicatie PLOS Neglected Tropical Diseases. 

    Jaarlijks raken wereldwijd bijna honderd miljoen mensen besmet, en bezwijken twintigduizend mensen aan de ziekte, vooral kinderen. De vergeten ziekte komt vooral voor in tropische regio's zoals Midden-Amerika en Zuidoost-Azië. “Als je de natuurlijke populatie van muggen die dengue overdragen, vervangt door genetisch gemodificeerde muggen die resistent zijn tegen het virus, dan kun je de overdracht van de ziekte stoppen”, zegt onderzoeksleider George Dimopoulos. “Dit is de eerste stap in die richting.” Hoewel ongeveer 40 procent van de wereldbevolking in gebieden woont waar een risico op dengue bestaat, is er momenteel nog geen vaccin voor beschikbaar.

    Als de wereldwijde temperatuur blijft stijgen, zullen tegen 2085 vijf tot zes miljard mensen in gebieden wonen waar de muggen kunnen overleven. Gebieden die tot nog toe te koud waren zoals Europa komen zo in het vizier van dengue. Op de VN-kaarten staan zowel België als Nederland in de zomermaanden ingekleurd als risicogebied.

    bron: http://www.demorgen.be/wetenschap/gemodificeerde-mug-is-resistant-tegen-denguevirus-bd5e51c4/

    ©2024 Natuur en Wetenchap vzw All Rights Reserved.