logoprofessor talles rechts

logo

Ruim drie jaar geleden observeerden onderzoekers in de ruimte een exploderende ster, oftewel een supernova. Deze supernova bleef echter steeds maar opnieuw exploderen en is nu nog steeds niet klaar. Het zogenoemde ‘sterven’ van deze ster duurt nu al tien keer langer dan elke andere supernova van zijn type.

Supernova’s worden gekenmerkt door een toename in helderheid, vanaf de aarde gezien. Zelfs een ster die voorheen nauwelijks zichtbaar was, domineert als supernova tijdelijk de hemel. Bron: Mode-list

De meeste sterren exploderen één keer, waarbij ze vanaf aarde gezien een stuk helderder worden om vervolgens te verdwijnen. Supernova iPTF14hls is anders. Sinds Iair Arcavi van de Amerikaanse University of California en zijn collega’s de supernova voor het eerst observeerden, is de helderheid van deze ster in ieder geval vijf keer toegenomen. Bewijs voor deze eerdere explosies van de ster is te zien in zijn licht, dat een omhulsel van materiaal rond de ster onthult. Dit materiaal is weggeslingerd van de ster tijdens zijn eerdere explosies. Volgens de onderzoekers begint de supernova nu eindelijk te vervagen.

Lees Meer