Natuurkundigen Karliner en Rosner hebben aangetoond dat twee zware quarks met elkaar kunnen fuseren. Bij die fusiereactie komt acht keer zoveel energie vrij als bij de fusie van twee waterstofkernen – het basismechanisme van een waterstofbom, de krachtigste bom in het menselijke wapenarsenaal.
De fysici hadden onmiddellijk door wat hun ontdekking voor gevolgen kon hebben. ‘Toen ik me realiseerde dat zo’n reactie echt mogelijk is, was ik eerlijk gezegd wel bang’, zegt Karliner tegen wetenschapsnieuwssite Live Science. Het tweetal besloot daarom nog maar even te wachten met de publicatie. Niemand wil immers de nieuwe Oppenheimer worden.

Inmiddels slapen Karliner en Rosner weer op beide oren. Een serieuze explosie ontstaat pas na een kettingreactie van miljarden deeltjesfusies. De fysici stelden tot hun geruststelling vast dat quarkfusie onmogelijk meerdere keren achter elkaar kan plaatsvinden.
Nadat ze deze conclusie achter gesloten deuren bij collega’s hadden geverifieerd, durfden Karliner en Rosner hun resultaten naar buiten te brengen. Begin november zijn ze gepubliceerd in het toonaangevende vakblad Nature. ‘Als ik ook maar een microseconde had gedacht dat dit resultaat militaire toepassingen heeft, had ik het niet gepubliceerd’, zegt Karliner.