Kunnen voetstappen omgezet worden in energie? Wetenschappers van de universiteit van Wisconsin-Madison hebben een materiaal ontwikkeld dat hiertoe in staat is.
Steeds vaker worden vloeren gemaakt van duurzame materialen, maar er zijn nog geen manieren om voetstappen om te zetten in energie. Professor Xudong Wang en zijn student Chunhua Yao zijn er wel in geslaagd om dit voor elkaar te krijgen. Zij maken daarbij gebruik van houtpulp. Houtpulp bestaat deels uit piepkleine cellulosevezels. Wanneer deze nanovezels een chemische behandeling ondergaan, produceren ze een elektrische lading wanneer ze in contact komen met onbehandelde vezels.
Door deze nanovezels in vloeren te stoppen, wordt er elektriciteit geproduceerd om bijvoorbeeld een telefoon op te laden of om een lamp te laten gloeien. Het voordeel van houtpulp is dat het een goedkoop materiaal is. Daarnaast is het gemakkelijk te recyclen. Bijkomend voordeel is dat een vloer met deze technologie straks niet veel duurder kost dan een vloer die geen energie opwekt.
Professor Wang met het prototype.
Deze nieuwe vorm van duurzame energie is vooral interessant op plekken waar veel mensen samenkomen. De eerste energie opwekkende vloeren worden waarschijnlijk aangelegd in winkelcentra en in concertzalen, omdat hier veel mensen lopen, springen en dansen. Een laag met behandelde en onbehandelde nanovezels is ongeveer een millimeter dik, dus er kan overwogen worden om meerdere lagen te stapelen om veel energie op te wekken.
De grote vraag is hoe lang het materiaal meegaat. “Uit experimenten in ons laboratorium blijkt dat het minstens miljoenen cycli meegaat”, aldus Wang. “We weten alleen niet hoeveel jaar dat is, maar ik vermoed dat het langer is dan dat een vloer meegaat.”