Natuur workshops

Wetenschap workshops

Geen dingen mag meenemen uit het bos?

In het bos

Het bosdecreet is heel duidelijk: je mag geen dingen meenemen uit het bos. Die regel is er om de biodiversiteit en de natuur in onze bossen te beschermen. Maar als het om individueel gebruik gaat, is de wetgeving wat soepeler volgens het Agentschap Natuur en Bos: "Stel dat je aan het wandelen bent met de kinderen of met je partner en daar hangen toevallig braambessen, dan mag je er uiteraard wel een paar plukken. We hechten heel veel belang aan de beleving van een boswandeling". Het is uiteraard niet de bedoeling dat je doosjes vol bessen vult of georganiseerd gaat plukken. Word je daarop betrapt, dan riskeer je een boete. 

Bij kastanjes en beukennoten is het principe hetzelfde. In theorie mag je ze niet meenemen aangezien het voedsel is voor de eekhoorns en andere dieren. "Het is niet de bedoeling dat onze bossen leeggeroofd worden, maar het is geen prioriteit van onze boswachters om daarop toe te zien". 

Het Agentschap voor Natuur en Bos waarschuwt ook: "Let op als je de braambessen te laag plukt. Vossen urineren onderaan de struik en de vossenlintworm kan zich daardoor op de struik bevinden. Pluk dus hoog genoeg of spoel de bessen heel zorgvuldig".

bron: radio2.be

 

 
 
© 2020 Natuur en Wetenchap vzw All Rights Reserved. Voor vragen: webmaster@natuurenwetenschap.be