Heldere ster blijkt meer te kunnen vertellen over genadeloze assimilatie door onze Melkweg

Wie had gedacht dat een ster die vanaf de aarde met het blote oog te zien is, zou getuigen van de ondergang van een dwergsterrenstelsel?

Onze Melkweg is in zijn lange bestaansgeschiedenis al met tal van (dwerg)sterrenstelsels in botsing gekomen. En hoewel die botsingen vaak wel de nodige sporen in de Melkweg hebben achtergelaten, is het lastig om ze te dateren. Toch zijn onderzoekers nu een stapje dichter bij het dateren van een vrij belangrijke botsing die miljarden jaren geleden plaatsvond. We hebben het over de botsing tussen onze Melkweg en een dwergsterrenstelsel dat mensen de naam Gaia-Enceladus hebben gegeven (zie kader).

De botsing tussen Gaia-Enceladus en onze Melkweg en de daarop volgende fusie leverde ons sterrenstelsel een hoop extra gas op en gaf de stervorming een boost. Verder heeft onderzoek uitgewezen dat de botsing ook het uiterlijk van onze Melkweg voorgoed veranderde. Zo zou de oorspronkelijk dunne schijf van de Melkweg door de botsing en fusie flink zijn opgezwollen.

ν Indi
Om enigszins een idee te kunnen krijgen van wanneer deze botsing plaatsvond, richtten onderzoekers hun blik op een enkele ster. Namelijk: ν Indi. Deze heldere ster is vanaf het zuidelijk halfrond met het blote oog te zien. Met behulp van onder meer ruimtetelescoop TESS werd deze ster gedateerd. Het onderzoek wees uit dat de ster rond de 11 miljard jaar oud is en dus al vrij snel na het ontstaan van de Melkweg het levenslicht zag.

Lees verder op Scientas.nl

 

© 2020 Natuur en Wetenchap vzw All Rights Reserved. Voor vragen: webmaster@natuurenwetenschap.be