Middellandse Zee is open riool

Elke minuut 33.800 plastic flessen in zee, WWF. De Mediterrane landen beheren hun plastic afval slecht, waardoor ze de zee steeds meer vervuilen. Dat blijkt uit een nieuw rapport van WWF, het wereldnatuurfonds. “De Middellandse Zee is aan het verstikken in plastic afval”, zegt de organisatie, die Belgische vakantiegangers oproept om deze zomer hun goede gewoontes mee te nemen op vakantie.

Barcelona, Marseille, Venetië

Elke minuut 33.800 plastic flessen in zee, WWF: “Middellandse Zee is open riool”
Foto: AFP

Kustactiviteiten zijn verantwoordelijk voor de helft van het plastic dat de zee inkomt. Elke dag verzamelt elke kilometer kustlijn meer dan 5 kilogram plastic afval. Tot de meest vervuilde kustlijnen behoren enkele belangrijke toeristische bestemmingen zoals Barcelona, Tel Aviv, Valencia, de baai van Marseille en de kust van Venetië.

Het overige plastic afval komt via rivieren (30 procent) en scheepvaart (20 procent) in de zee terecht.

Om het nog erger te maken, importeren veel landen die al problemen hebben met hun afvalbeheer ook grote hoeveelheden afval, zegt WWF. Zo is België een van de grootste uitvoerders van plastic afval naar Turkije, een land dat nauwelijks controleert, laat staan recycleert, volgens WWF.

Het probleem met de verwerking begint bij gebrekkig sorteren, waardoor het plastic afval vaak niet goed recycleerbaar is. Dan komt het op storten terecht, die dikwijls niet goed worden afgedekt.

Petitie en zelf minder plastic gebruiken

WWF roept iedereen op om de internationale petitie te ondertekenen voor een globaal akkoord tegen plasticvervuiling van de oceaan, die al meer dan 630.000 handtekeningen verzamelde.

Daarnaast vraagt de organisatie iedereen die deze zomer naar de Middellandse Zee trekt, om plastic voor eenmalig gebruik zo veel mogelijk te vermijden. Bijvoorbeeld door geen rietjes, plastic roerstaafjes of wegwerpbekers te gebruiken en je eigen drinkbus mee te nemen. Tijdens het toeristisch hoogseizoen stijgt de toestroom van plastic afval in de Middellandse Zee met 40 procent.

bron: https://www.gva.be/cnt/dmf20190607_04449152/elke-minuut-33-800-plastic-flessen-in-zee-wwf-middellandse-zee-is-open-riool

© 2020 Natuur en Wetenchap vzw All Rights Reserved. Voor vragen: webmaster@natuurenwetenschap.be